Ovo su svi detalji: Pročitajte šta je dogovoreno na zajedničkoj sjednici vlada BiH i Hrvatske

5
Radiosarajevo.ba
Ovo su svi detalji: Pročitajte šta je dogovoreno na zajedničkoj sjednici vlada BiH i Hrvatske
Foto: AA / Elmedin Konaković na sjednici

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Hrvatske na trećoj zajedničkoj sjednici, održanoj u Zagrebu 20. juna 2023. godine, razmatrali su 32 tačke dnevnog reda iz osam oblasti, i to: Saradnja i pomoć Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja Europskoj uniji te prekogranična i razvojna saradnja; Vanjska politika; Zaštita okoliša; Infrastrukturni projekti; Upravljanje granicama, migracijama i civilna zaštita; Obrazovanje; Rad, socijalna skrb i zdravstvo te Obrana i financije.

Portal Radiosarajevo.ba objavljuje sve detalje koji su dogovoreni na današnjoj sjednici.

Cilj zajedničke sjednice bio je:

Bivši predsjednik nogometnog saveza Španije poljubio nogometašicu bez dozvole, pa završio na sudu

Bivši predsjednik nogometnog saveza Španije poljubio nogometašicu bez dozvole, pa završio na sudu

  • daljnje jačanje i unapređenje dobre bilateralne saradnje temeljene na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju;
  • naglasiti partnerske i dobrosusjedske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske;
  • izraziti namjeru i volju za rješavanje otvorenih pitanja u duhu prijateljstva, partnerstva i uzajamnog poštovanja i povjerenja;
  • osnažiti i afirmirati europski put Bosne i Hercegovine i jačati saradnju u europskom duhu.

SARADNJA I POMOĆ BIH U PROCESU PRISTUPANJA EU TE PREKOGRANIČNA I RAZVOJNA SARADNJA

Provedba Ugovora o europskom partnerstvu

Vlada Republike Hrvatske čestita Bosni i Hercegovini na stjecanju statusa države kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izražava zahvalu Vladi Republike Hrvatske na pomoći u tom procesu i ponovno ističe europske integracije kao svoj strateški prioritet.

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u suglasnosti s nadležnim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini spremni su pojačati postojeću saradnju na području europskih integracija. Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odlučni su u jačanju svog europskog partnerstva i u tu svrhu obje strane započet će s radom u Zajedničkom povjerenstvu za praćenje provedbe Ugovora o europskom partnerstvu.

Vlada Republike Hrvatske nastavit će pružati podršku prijenosom znanja o europskim integracijama, izradom dokumenata i usklađivanjem zakonodavstva te obukom, radionicama i drugim oblicima saradnje.

Lijepa vijest: Evo koja cesta bi mogla brzo krenuti u izgradnju

Lijepa vijest: Evo koja cesta bi mogla brzo krenuti u izgradnju

Europski programi prekogranične i regionalne saradnje

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozdravljaju dosadašnju saradnju u okviru prekograničnih programa koji doprinose zajedničkom gospodarskom i općem razvoju te osiguravaju pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala.

U programskom razdoblju 2021. – 2027. alokacija programa prekogranične saradnje Interreg IPA "Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora", koji se financira iz europskih fondova i nacionalnih sredstava, gotovo je udvostručena u odnosu na prethodno razdoblje. Ona sada iznosi 117,6 miliona eura i ta su sredstva namijenjena projektnim područjima poput istraživanja, inovacija i konkurentnosti poduzetništva, prilagodbe klimatskim promjenama, održivog i uključivog turizma i kulture, uz područja zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i razvoja javnog zdravstva.

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odlučni su u jačanju saradnje između hrvatskih partnera i partnera iz Bosne i Hercegovine provedbom projekata iz prioritetnih područja programa u saradnji i suglasnosti s nadležnim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini. Time se namjerava snažiti partnerstvo Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine na područjima od zajedničkog interesa te stvarati nove prilike za razvoj, usklađeno djelovanje, jačanje i razvoj institucionalnih kapaciteta te, općenito, za jačanje bilateralne saradnje.

Saradnja na području korištenja sredstava Europske unije
Republika Hrvatska pružit će podršku Bosni i Hercegovini prijenosom znanja, jačanjem ljudskih kapaciteta i institucionalnog okvira radi provedbe jasno formulirane regionalne politike, uspješnijeg korištenja europskih sredstava te učinkovitije provedbe regionalne politike. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske zadužit će se za provedbu aktivnosti u okviru ove saradnje.

VANJSKA POLITIKA

Saradnja na području diplomatskog usavršavanja

Nadovezujući se na dosadašnju uspješnu saradnju, Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ističu svoju zajedničku spremnost za jačanje saradnje na području diplomatskog usavršavanja. To se osobito odnosi na razmjenu sudionika u obrazovnim aktivnostima koje organiziraju ustrojstvene jedinice zadužene za obuku diplomatskih službi, kao i na pozivanje i sudjelovanje na tematskim tečajevima, radionicama i drugim oblicima diplomatskog usavršavanja. U tu svrhu obje strane izražavaju namjeru da iskoriste sve mogućnosti postojeće saradnje te svoju spremnost da je dodatno razvijaju.

Saradnja u okviru međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozdravljaju dosadašnju saradnju u okviru međunarodnih i regionalnih organizacija, inicijativa i procesa te potvrđuju svoju spremnost na međusobnu saradnju kako bi Bosna i Hercegovina nastavila svoje usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije. saradnja u okviru međunarodnih i regionalnih organizacija, inicijativa i procesa pridonosi jačanju stabilnosti i sigurnosti, ispunjavaju kriterija za članstvo u Europskoj uniji te gospodarskom razvitku, što je u zajedničkom interesu naših zemalja.

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine posebnu pozornost posvećuju daljnjem razvoju i jačanju transnacionalne saradnje poput programa Mediteran, Euro–MED, Adrion, Panoramed te makroregionalne saradnje jadransko-jonske i dunavske regije.

Elmedin Konaković
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH

Vlada Republike Hrvatske čestita Bosni i Hercegovini na uspješnom predsjedanju Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju i Jadransko-jonskom inicijativom, a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozdravlja preuzimanje predsjedanja od strane Republike Hrvatske. Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ostaju odlučni u tome da nastave s predanom saradnjom u tim regionalnim okvirima.

ZAŠTITA OKOLIŠA

Na sjednici se razgovaralo o tematici izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori i utjecaju projekta "Gornji horizonti" na sliv rijeke Neretve u duhu dobrih prijateljskih odnosa obiju zemalja.

INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

Sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko (BIH) – Gunja (HRV)

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozdravljaju potpisivanje Sporazuma o rekonstrukciji mosta na graničnom prijelazu Gunja – Brčko kojim će se stvoriti uvjeti za pokretanje svih potrebnih aktivnosti vezanih za realizaciju Projekta rekonstrukcije mosta Brčko (BIH na M14-1) – Gunja (HRV na DC214).

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine čestitaju Zajedničkom radnom tijelu na uspješno odrađenom poslu u vezi s usuglašavanjem teksta Sporazuma te daju punu podršku daljnjoj saradnji sve do konačne realizacije Projekta rekonstrukcije mosta Brčko – Gunja.

Inicijativa za zaključivanje Sporazuma o saradnji na projektu izgradnje novih mostova preko rijeke Save (most Brčko – Gunja i most Orašje – Županja)

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržavaju inicijativu za zaključivanje Sporazuma o saradnji na projektu izgradnje novih mostova preko rijeke Save na graničnom prijelazu Brčko (BIH) – Gunja (HRV) i graničnom prijelazu Orašje (BiH) – Županja (HRV).

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužit će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine da formiraju zajedničko radno tijelo koje će na temelju provedenih analiza ispitati ekonomsku i gospodarsku potrebu i opravdanost izgradnje novih mostova.

Zajedničko radno tijelo dužno je, u roku od šest mjeseci, Vladi Republike Hrvatske i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine dostaviti izvješće o provedenim aktivnostima te prijedlog rješenja o izgradnji novih mostova, ako ih ocijeni opravdanim, ili negativno mišljenje, u protivnom slučaju. Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usuglasili su se o tome da izgradnja novih mostova ostaje u dugoročnom planu saradnje obiju država, a odluka o izgradnji donijet će se na temelju izvješća zajedničkog radnog tijela.

Borjana Krišto: 'Dogovorena je izgradnja brzih cesta, mostova, aerodroma Trebinje...'

Borjana Krišto: 'Dogovorena je izgradnja brzih cesta, mostova, aerodroma Trebinje...'

Projekt izgradnje dionice Okučani – granica BiH preko rijeke Save

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozdravljaju uspješan završetak izgradnje Međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške. Vlada Republike Hrvatske zadužit će Hrvatske ceste d.o.o. da, u okviru svojih mogućnosti, osiguraju što brži završetak spojne brze ceste od graničnog mosta na rijeci Savi do čvora Novi Varoš, sa spojem na državnu cestu DC5 kako bi se izgrađeni most mogao staviti u funkciju, čime bi se ostvarila bolja prometna povezanost Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sporazum o rekonstrukciji mosta Novi Grad (BIH) – Dvor (HRV)

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržavaju pripremu Sporazuma o rekonstrukciji mosta Novi Grad (BIH) – Dvor (HRV) na cestovnom pravcu brze ceste M14 (BIH) i državne ceste DC6 (HRV). Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužit će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, odnosno zajedničko radno tijelo, da ubrzaju postupak pripreme Sporazuma te da ga, u roku od tri mjeseca, pripreme za potpisivanje.

Upoznavanje o izradi projektne dokumentacije za brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica BIH/HRV (Gorica / Donji Vinjani)

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržavaju Projekt izgradnje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica BIH (Gorica) / HRV (Donji Vinjani) – Imotski – Zagvozd. Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužit će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine da, zajedno s Hrvatskim cestama d.o.o. i JP Autoceste FBiH, u roku od 30 dana, rasprave i usuglase spojnu točku ovih brzih cesta na granici obiju država. Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužit će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine da formiraju zajedničko radno tijelo koje će započeti sa svim potrebnim aktivnostima i radnjama za pripremu svih potrebnih sporazuma kako bi se mogao ostvariti projekt spajanja navedenih brzih cesta na granici obiju država.

Inicijativa za zaključivanje sporazuma o saradnji na projektu gradnje brze ceste Jajce – Bihać – Kladuša – granica BIH/HRV

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržavaju Projekt izgradnje brze ceste Jajce – Bihać – Kladuša – granica BIH/HRV. Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužit će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine da formiraju zajedničko radno tijelo koje će započeti sve potrebne aktivnosti i radnje za pripremu sporazuma o saradnji na izgradnji navedene brze ceste.

Brza cesta Bihać - Kladuša - granica
Foto: PrtScr: Brza cesta Bihać - Kladuša - granica

Projekt izgradnje plinovoda "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske"

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine daju snažnu podršku projektu od strateškog značaja za obje države kojim će se Bosni i Hercegovini osigurati diversifikacija i sigurnost opskrbe prirodnim plinom. Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozivaju odgovorne razine vlasti u Bosni i Hercegovini i mjerodavne institucije da značajno ubrzaju svoje aktivnosti i time stvore preduvjete za zaključivanje sporazuma o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Saradnja na području digitalne infrastrukture, razvoju javnih digitalnih usluga i digitalne transformacije

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozdravljaju inicijativu za pripremu Memoranduma o saradnji na području razvoja sigurne digitalne infrastrukture, razvoju javnih digitalnih usluga i digitalne transformacije Vlade Republike Hrvatske i institucija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Inicijativa za zaključivanje Sporazuma o saradnji na projektu rekonstrukcije ceste Posušje - Aržano, dionica Vir – granični prijelaz Pazar Ažano

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržavaju inicijativu za zaključivanje Sporazuma na projektu rekonstrukcije ceste Posušje – Aržano, dionica Vir – granični prijelaz Pazar Ažano. Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužit će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine da formiraju zajedničko radno tijelo koje će započeti sve potrebne aktivnosti i radnje za pripremu sporazuma o saradnji na rekonstrukciji ceste Posušje – Aržano, dionica Vir – granični prijelaz Pazar Ažano.

Inicijativa za zaključivanje Sporazuma o saradnji na projektu izgradnje autoceste Glamočani, Banja Luka – granica Republike Hrvatske (Kamensko)

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržavaju inicijativu za zaključivanje Sporazuma o saradnji na projektu izgradnje autoceste Glamočani, Banja Luka – granica Republike Hrvatske (Kamensko). Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužit će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine da formiraju zajedničko radno tijelo koje će započeti sve potrebne aktivnosti i radnje za pripremu Sporazuma o saradnji na projektu izgradnje autoceste Glamočani, Banja Luka – granica Republike Hrvatske (Kamensko).

Inicijativa za uspostavu međunarodnog željezničkog prometa na relaciji Ploče – Čapljina – Sarajevo – Zagreb – Sarajevo – Čapljina – Ploče

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržavaju inicijativu za ponovnu uspostavu međunarodnog željezničkog prometa na relaciji Ploče – Čapljina – Sarajevo – Zagreb – Sarajevo – Čapljina – Ploče. Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužit će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine da u roku od 30 dana imenuju zajedničko operativno tijelo koje će u roku od 60 dana pripremiti elaborat o mogućnostima realizacije i uspostave međunarodnog željezničkog prijevoza između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Brzi voz, Željeznice FBiH
Foto: ŽFBiH: Brzi voz, Željeznice FBiH

Inicijativa za obnovu, modernizaciju i stavljanje u promet Unske pruge

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržavaju inicijativu za obnovu i modernizaciju Unske pruge te ponovnu uspostavu međunarodnog željezničkog prometa Unskom prugom. U skladu sa Zajedničkom inicijativom nadležnih ministarstava od 11. maja 2017. godine, zadužuju se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine da u roku od 30 dana imenuju zajedničko operativno tijelo koje će razmotriti mogućnosti realizacije i uspostave međunarodnog željezničkog prijevoza između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Inicijativa za zaključivanje Sporazuma o utvrđivanju granične procedure za željezničke granične prijelaze Šamac – Slavonski Šamac (Sjever) i Čapljina – Metković (Jug) na koridoru (Koridor Vc)

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržavaju inicijativu za zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o utvrđivanju granične procedure za željezničke granične prijelaze Šamac – Slavonski Šamac (Sjever) i Čapljina – Metković (Jug) na koridoru (Koridor vc). Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužit će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine da u roku od 30 dana imenuju zajedničko operativno tijelo za pripremu potrebnih sporazuma.

Osiguravanje tehnološke interoperabilnosti između elektroničkih sistema naplate cestarine na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Hrvatske podržavaju tehnološko uvezivanje sistema naplate cestarine, a što će korištenje mreže autocesta učiniti učinkovitijim, smanjit će vrijeme čekanja na naplatu i općenito povećati razinu usluge za korisnike. Zadužuju se upravljači autocesta iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske da formiraju zajedničko tijelo koje će analizirati modele osiguranja tehničke interoperabilnosti naplate cestarine.

UPRAVLJANJE GRANICAMA, MIGRACIJAMA I CIVILNA ZAŠTITA

Saradnja na području migracija i azila

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podupiru jačanje uzajamnih odnosa i produbljivanje saradnje u policijskim poslovima između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine na području upravljanja migracijama.

Saradnja na području civilne zaštite

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, uvažavajući ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine, podupiru jačanje uzajamnih odnosa i produbljivanje saradnje na području civilne zaštite prenošenjem i razmjenom stručnih znanja, dobrih praksi i naučenih lekcija u organizaciji operativnih snaga sustava civilne zaštite Republike Hrvatske u postupanjima prilikom prirodnih katastrofa i požara.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izražava zahvalnost Vladi Republike Hrvatske na dosadašnjem pružanju međunarodne pomoći u lokaliziranju požara na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Vlada Republike Hrvatske kao i do sada spremna je pružiti nužnu pomoć Bosni i Hercegovini za borbu protiv požara u ljetnom razdoblju.

Saradnja na području graničnih prijelaza i upravljanja granicama

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržavaju početak pregovora i sklapanje novog ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, kojim bi bili obuhvaćeni novoizgrađeni granični prijelazi, uz mogućnost prekategorizacije nekih od postojećih graničnih prijelaza.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske nastavit će pružati intenzivnu podršku i pomoć Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine i Graničnoj policiji u svrhu uspostave kvalitetne prekogranične saradnje i razmjene stručnih znanja, a sve s nastojanjem da pomogne Bosni i Hercegovini u uspostavi integriranog upravljanja granicom. Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima pozivaju institucije nadležne za područje fitosanitarne inspekcije da usklade svoje radno vrijeme kako bi se omogućio nesmetan promet roba na graničnim prijelazima.

GP Doljani
Foto: Radiosarajevo.ba: GP Doljani

Pogranični promet

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine potvrđuju da se Sporazum između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu iz 2013. godine primjenjuje uzornom bilateralnom saradnjom, na korist stanovnika koji žive na pograničnim područjima. Time im se, kao i svima koji uživaju određene povlastice pograničnog režima, olakšava prelazak zajedničke državne granice i svakodnevni život.

Taj sporazum, koji je primjer dobre prakse u provedbi standarda i pravila EU-a u dijelu koji se tiče pograničnog prometa, zadržao je svoju vrijednost i dobro se provodi i nakon uključivanja Republike Hrvatske u šengensko područje. Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će u okviru svojih nadležnosti poduzeti dodatne aktivnosti u cilju olakšanja prelaska zajedničke državne granice u ljetnom razdoblju na cijelom pograničnom području.

OBRAZOVANJE

Vrednovanje visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i Hercegovini na prostoru Republike Hrvatske

Vijeće ministra Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Hrvatske pozivaju Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH i Agenciju za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske da intenziviraju saradnju u svrhu vrednovanja visokoškolskih kvalifikacija iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

RAD, SOCIJALNA SKRB I ZDRAVSTVO

Saradnja na području rada i zapošljavanja

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržavaju saradnju na području rada i zapošljavanja te pozdravljaju iniciranje Memoranduma o saradnji između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine u saradnji s entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH na području tržišta rada i zapošljavanja radi jačanja međusobnih odnosa obiju država i razmjeni pozitivnih iskustava na području tržišta rada i zapošljavanja.

Saradnja na području socijalne skrbi

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozdravljaju jačanje uzajamnih odnosa i produbljivanje saradnje nadležnih institucija Republike Hrvatske i institucija unutar Bosne i Hercegovine na području socijalne skrbi.

Saradnja na području hitne medicine

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na temelju načela jednakosti, uzajamnosti i obostrane koristi, podržavaju dosadašnju blisku saradnju na području hitne medicine i na tom tragu pozivaju Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i mjerodavne institucije u Bosni i Hercegovini na poduzimanje potrebnih radnji u vezi sa sklapanjem odgovarajućih sporazuma i provedbenih akata.

ODBRANA I FINANCIJE

Odbrana – vojna izobrazba

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podupiru jačanje uzajamnih odnosa i produbljivanje odbrambene saradnje na području izobrazbe između Ministarstva odbrane Republike Hrvatske i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine poduzet će potrebne radnje u vezi sa sklapanjem sporazuma koji se odnosi na izobrazbu djelatnika Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na vojnim obrazovnim ustanovama Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ministri odbrane BiH i Hrvatske na sastanku u Zagrebu: Mario Banožić ugostio Zukana Heleza

Ministri odbrane BiH i Hrvatske na sastanku u Zagrebu: Mario Banožić ugostio Zukana Heleza

Intenziviranje procesa traženja nestalih osoba

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržavaju dosadašnju saradnju te potvrđuju punu predanost intenziviranju provedbe Protokola o saradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba, sklopljenog u Sarajevu 7. jula 2017., kao i nastavku saradnje u okviru regionalnih mehanizama, radi rješavanja prioritetnog humanitarnoga pitanja nestalih osoba.

Saradnja na području poreza

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine daju punu podršku nastavku uzajamne administrativne pomoći u sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza i jačanju uzajamne saradnje u poreznim stvarima između Porezne uprave Republike Hrvatske i poreznih institucija u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije