Borjana Krišto nakon Foruma u eurointegracijama BiH: 'Načelno usaglašena buduća dinamika'

3
AA
Borjana Krišto nakon Foruma u eurointegracijama BiH: 'Načelno usaglašena buduća dinamika'
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Borjana Krišto

Predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi prisustvovali su kao suorganizatori Političkom forumu na visokom nivou o EU integracijama Bosne i Hercegovine održanom u srijedu u Sarajevu.

Krišto je rekla da su svi učesnici izrazili uvjerenje i optimizam da je to forma kroz koju trebaju raditi, te da je uvjerena da će na tom putu imati pomoć prijatelja iz Europske unije (EU).

Na forumu su učestvovali članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH i predstavnici klubova oba doma PS BiH, premijeri entiteta, premijeri kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Na konferenciji za novinare nakon foruma Krišto rekla je da je ovaj Forum, poštujući ustavnu strukturu i mehanizam koordinacije, pravi način i signal kako BiH treba raditi.

"Današnjim Forumom BiH je iskazala svoje spremnost za europske integracije. Naravno, na ovom forumu mi smo jasno pokazali, a dobili i jasan signal od EU da je BiH mjesto u europskoj obitelji ali i da je ona dio europskih integracijskih procesa. Ali naravno svakako kroz taj dijalog jasno se pokazalo sve to što BiH treba iskazati.

Borjana Krišto
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Borjana Krišto

Jeste da nam je mjesto, pod broj jedan, unutar europske obitelji, ali BiH kroz sve ono što je dobila, na kraju kandidatski status u prošloj godini smo dobili kao što mi to kažemo kroz nekakvu retoriku, kao avans ili ipak stvar nekog momenta i vremena, znamo da trebamo na tom putu ispuniti i određene uvjete", kazala je Krišto.

Istakla je da se danas vidjela spremnost svih političkih predstavnika spremnost za integracijske procese kroz ovakav dijalog.

"Prije svega, iskazana je spremnost da mi to radimo zbog nas, zbog osiguranja političke stabilnosti, zbog napretka u BiH, a i zbog kretanja unutar EU. Naravno i EU je kroz ove razgovore iskazala svoju spremnost da želi BiH, nakon ispunjavanja određenih uvjeta, pružiti svaki vid pomoći od finansijske, stručne i svake druge", rekla je Krišto.

Oliver Varhelyi i Borjana Krišto
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Oliver Varhelyi i Borjana Krišto

Dodala je da je ohrabrena svim onim što su uradili do sada navodeći da su napravili veliki iskorak na tom evropskom putu.

Rekla je da su danas prošli kroz ono što je dalje fokus kako Vijeća ministara, tako i drugih nivoa vlasti, osam preporuka, provođenje ograničene reforme Ustava i izbornog zakonodavstva, odnosno 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

Oliver Varhelyi danas u Sarajevu na Političkom forumu na visokom nivou

Oliver Varhelyi danas u Sarajevu na Političkom forumu na visokom nivou

"Danas kroz ovaj dijalog načelno usaglasili neku vrstu dinamike koju trebamo u konačnici usvojiti kroz naš koordinacijski mehanizam. To tijelo bi trebalo biti uskoro sazvano i nadam se da će u narednih mjesec dana biti pozvano obzirom da predsjedavam i da radimo na pripremi dnevnog reda i traženju termina", rekla je Krišto.

Odgovarajući na pitanja novinara, Krišto je rekla da se nada i vjerujem da smo sazreli i kao društvo, država, kao zajednica da mi na razini institucionalnog dijaloga i na razini dijaloga političkih lidera uz uvažavanje konsenzus i kompromisa radimo i donosimo odluke. Dodala je da se nada se da će i druga tijela učiniti sve da se stvari kreću naprijed.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije