Borjana Krišto: 'Sa susjedima želimo dobre odnose i što prije da pristupimo europskoj obitelji'

7
A. S.
Borjana Krišto: 'Sa susjedima želimo dobre odnose i što prije da pristupimo europskoj obitelji'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Borjana Krišto - 100 dana mandata

Borjana Krišto (HDZ BiH), prva je žena na čelu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine već 100 dana.

Tim povodom, održala je danas konferenciju za medije na kojoj je prezentirala dosadašnje djelovanje i planove Vijeća ministara za naredni period.

Na početku obraćanja predsjedavajuća Vijeća ministara BiH rekla je da želi biti otvorena za sva pitanja...

Prva izjava pobjednika Eurosonga: Slomilo sam i prst i trofej

Prva izjava pobjednika Eurosonga: Slomilo sam i prst i trofej

"Imali smo 15 sjednica, iako često se puta kaže i u javnosti spominje da se svaka vlada nekako mjeri i pokušava analizirati šta se to napravilo u prvih 100 dana vlasti. Od 25. januara do 5. maja održali smo 15 sjednica Vijeća ministara, 10 redovnih i pet vanrednih", rekla je Krišto na početku svog obraćanja novinarima. 

Podvukla je da je u tom razdoblju obrađeno oko 530 materijala, odnosno tačaka dnevnog reda.

"Ti materijali podrazumijevaju od usvojenih zakonskih prijedloga do raznoraznih prijedloga, akcijskih planova, strategija, tematskih izvještaja, inicijativa, odluka, rješenja, ugovora o zajmu, sporazuma o kreditnim zaduženjima...", naglasila je Krišto.

Dodala je da je uputila tri prijedloga zakona, od kojih je jedan usvojen u parlamentarnoj proceduri.

"To je prijedlog zakona o budžetu za 2023. godinu i s prijedlogom međunarodnih obaveza. On je usvojen. To je jedna velika stvar za institucije BiH koje već dugi niz godina nisu imale budžeta", pohvalila se Krišto.

Borjana Krišto - 100 dana mandata
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Borjana Krišto - 100 dana mandata

Podvukla je da je BiH pokrenula dijaloge sa dužnosnicima Europske unije, od najvišeg nivoa.

"Znači, deblokirani su sastanci BiH u okviru odbora i pododbora za sprovođenja sporazuma o stabilizaciji pridruživanju. To je velika stvar", kazala je Krišto.

Dodala je da je interes Bosne i Hercegovine uvijek na prvom mjestu. Naglasila je odnos sa Srbijom i ostalim susjedima u regiji.

"Mi smo dogovarali i također postoji interes. Nismo ništa konkretno dogovorili, ali smo dogovorili da podupiremo projekte koji su važni za jednu i drugu zemlju. Sa svim susjedima želimo imati dobre odnose. Sve to radimo na principima i stavovima, a to je proces pristupanja europskoj obitelji", dodala je Krišto.

Novinara je zanimalo mišljenje na izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta, te kakvi su odnosu u Vijeću ministara...

"Svaka institucija može imati svoj stav. Kada je u pitanju Vijeće ministara. Prije svega je važno da je to interes i da se mi trebamo dogovoriti. Ako želimo raditi, mi se moramo uvažavati. Moramo poštovati i drugačije stavove. To je jedini put da možemo napraviti iskorak", odgovorila je Krišto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije