! / Puštena u rad aplikacija za registraciju građana koji su se vankcinisali van KS

19. 04. 2021. u 17:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U funkciju je puštena u rad aplikacija putem koje se vrši registracija osiguranika koji su se vakcinisali izvan Kantona Sarajevo.

Putem ove aplikacije osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo mogu se registrovati i na taj način izvršiti evidenciju vakcinacije izvan Kantona Sarajevo u elektronski karton pacijenta (eKarton).

"U proteklom periodu uočili smo problem nedostatka evidencija građana Kantona Sarajevo koji su se u prethodnom periodu vakcinisali protiv virusa Covid-19 van granica Bosne i Hercegovine, odnosno izvan Kantona Sarajevo.

Nedostatak navedenih podataka predstavlja dvostruki problem, s jedne strane javnozdravstvenim radnicima koji su zaduženi za proces imunizacije i registracije pacijenata, a sa druge strane i samim građanima, obzirom da navedeni podatak nije sastavni dio njihovo elektronskog kartona pacijenta (eKarton).

Zahvaljujući mogućnosti našeg Centralnog zdravstvenog informacionog sistema u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo i implementatorom sistema firmom medIT, u mogućnosti smo da putem online aplikacije izvršimo kontrolisano i validirano prikupljanje podataka o našim osiguranicima koji su vakcinisani izvan Kantona Sarajevo.

Konačan ishod ove aktivnosti će biti da naši osiguranici imaju navedeni podatak evidentiran u svom elektronskom kartonu pacijenta, a što bi im omogućilo i 'izjednačavanje' sa osiguranicima koji će biti vakcinisani u Kantonu Sarajevo. Osiguranici koji izvrše registraciju putem ove aplikacije će biti u mogućnosti da dobiju i certifikat o vakcinisanju izdat putem Centralnog zdravstvenog informacionog sistema Kantona Sarajevo", navodi se u saopćenju.

Pored navedenih benefita za pacijente, na ovaj način će biti omogućeno i prikupljanje izuzetno važnih javnozdravstvenih podataka, obzirom da bi dobili informacije koliko se naših osiguranika/sugrađana vaknicisalo izvan BiH, te na taj način i dobili i validne podatke za procjenu ukupnih imunoloških prilika u Kantonu Sarajevo, poručili su iz Zavoda.

Aplikacija je dostupna na linku: https://evakcinavks-registracija.ezoblak.ba/

Kao i kod prethodne aplikacije sam proces prijave za vakcinaciju sastoji se od tri koraka, tokom kojih će osiguranik popuniti i dostaviti tražene podatke. Po okončanju procesa, registrovani korisnik će dobiti potvrdu registracije, a tačnost podataka o izvršenoj vakcinaciji izvan Kantona Sarajevo će biti provjerena prije upisa u konačni registar.

Za sve eventualne nejasnoće u procesu registracije obratite se putem e-mail-a [email protected]


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)