Ministar Vranić uputio važnu poruku u povodu početka mjeseca ramazana

2
Radiosarajevo.ba
Ministar Vranić uputio važnu poruku u povodu početka mjeseca ramazana
Foto: Arhiva / Uputio važne savjete građanima

U povodu nastupajućeg svetog muslimanskog mjesea ramazana, ministar zdravlja Kantona Sarajevo, prof. dr. Haris Vranić uputio je poruku javnosti, apelirajući na poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, kako ne bi došlo do širenje koronavirusa i opasnih posljedica po zdravlje svih građana.

"U susretu smo najvećem blagdanu muslimana, mjesecu ramazanu.
Za muslimane, ramazan je događaj od posebnog značaja u vršenju dobrih djela, propisanih dužnosti i drugih dobročinstava. I ranije su određene okolnosti utjecale na ramazanski život muslimana, pa i ovaj organizirajmo u skladu sa epidemiološkim mjerama zbog aktuelne pandemije CoVID 19", naveo je ministar Vranić.

On je uputio važne savjete građanima pred početak posta i drugih vjerskih praksi.

"Pozivam vas na poštivanje ograničenja socijalnih kontakata, jer je integritet ljudi temelj islamskog vjerovanja. Ramazan je osim vjerske obaveze, poseban događaj koji nas uči lekciju o važnosti zdravlja i svetosti ljudskog života. Ponašajmo se maksimalno odgovorno i poštujmo preporuke kriznog štaba MZ KS, kako bi se što prije mogli radovati boljim danima", zaključio je ministar Vranić.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, zalaskom sunca u ponedjeljak, 12. aprila 2021. godine, nastupa mubarek mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u utorak 13. aprila. Bajram-namaz je u četvrtak 13. maja 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije