Ministar Vranić poslao poruku: "Niko se neće vakcinisati preko reda"

6
Radiosarajevo.ba
Ministar Vranić poslao poruku: "Niko se neće vakcinisati preko reda"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vakcine Zetra

U sarajevskoj dvorani Juan Antonio Samaranch Zetra danas se održava trening timova i funkcionalnosti sistema uoči početka masovne vakcinacije za stanovnike Kantona Sarajevo.

U funkciji je 30 vakcinalnih punktova koji će dnevno moći primiti 2.000 pacijenata.

Tim povodom je prof.dr. Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, došao u Zetru i dao izjavu za medije.

Prema njegovim riječima, trenutno je na raspolaganju 12.800 vakcina, a prioritet na početku masovne vakcinacije su osobe iznad 75 godina starosti.

"Postoji mogućnost i onima koji se nisu prijavili za vakcinaciju da se prijave putem svojih porodičnih ljekara. Dali smo uputstvo Zavodu zdravstvenog osiguranja koji je obavijestio porodične ljekara da se obavijeste svi iznad 75 godina da se mogu vakcinisati.

Sada imamo trenutno oko 7.500 prijavljenih preko 75 godina, ali mislimo da ih ima više. Čekat ćemo da se i oni prijave. Mislim da će ovaj broj vakcina biti dostatan za tu populaciju koja se prijavila", kazao je.

Na pitanje da novinara da li je sve spremno za vakcinaciju i da li je spremno medinsko osoblje ministar Vranić je potvrdno odgovorio.

"Da, sve je spremno. Danas smo uradili simulaciju, a kada je u pitanju medicinski kadar on je već provjeren i njihovo iskustvo je neupitno. Ovdje se je sve informatizirano putem barcodova i nadam se da neće biti problema", rekao je Vranić.

Svaki dan će biti angažirano 125 medicinara, deset ljekara i dva inženjera koja prate elektronski masovno vakcinaciju.

Kanton Sarajevo je potpisao ugovor sa ruskim Sputnikom i 200.000 vakcina se očekuje krajem maja ili početkom juna.

Vranić je kazao da će prilikom dolaska u Zetru građani davati sve informacije o eventualnim bolestima ili alergijama na prijemnom punktu.

"Cijeli proces vakcinacije bi trebao trajati oko 25 minuta", rekao je Haris Vranić.

"Deset minuta traje registracija, zatim vakcinacija i još 10-15 minuta postvakcinalni period. To je oko 25 minuta ukupno", dodao je.

Vranić je na kraju poručio da u procesu vakcinacije niko neće biti vakcinisan preko reda.

"Niko se neće vakcinisati preko reda. Nema štela, nema ulazaka na sporedna vrata, ili vakcina koje će ovdje nestati, pa se iskoristiti na drugom mjestu", poručio je.

Podsjećamo, Kanton Sarajevo trenutno ima vakcine proizvođača AstraZeneca (10.000) i kineskog Sinovaca (oko 3.000).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije