Ovo je je kandidatkinja Naše stranke za zamjenicu gradonačelnika Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Ovo je je kandidatkinja Naše stranke za zamjenicu gradonačelnika Sarajeva
Foto: Naša stranka / Anja Margetić

Sarajevski kantonalni odbor Naše stranke odlučio je na današnjoj sjednici da kandiduje Anju Margetić za zamjenicu gradonačelnika Grada Sarajeva.

Naša stranka očekuje da će Gradsko vijeće Grada Sarajeva uskoro izabrati Bogića Bogićevića za gradonačelnika, te Margetić i Harisa Bašića za zamjenike gradonačelnika.

Anja Margetić se zahvalila na ovoj kandidaturi te je istakla da će "s ponosom raditi na promociji svog rodnog grada, uz ljudsku i političku gromadu kakav je Bogić Bogićević", te da će "upotrijebiti svoje znanje i iskustvo iz poslovnog sektora, kao i sportske konekcije širom svijeta, s ciljem promicanja interesa Sarajeva".

"Grad Sarajevo ima značajne nadležnosti na polju sporta, pogotovo kada su olimpijski kapaciteti u pitanju, te ću svom snagom raditi na privlačenju investicija i vraćanja olimpijskog sjaja našem Sarajevu", istakla je Margetić.

Ko je Anja Margetić?

Anja Margetić je rođena 1975. godine u Sarajevu, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu te se aktivno bavila plivanjem u PK Bosna. Bila je rekorder BiH u nekoliko disciplina, a predstavljala je SFRJ na Balkanijadi i na Evropskom prvenstvu kao juniorska reprezentativka.

Još 1991. godine odlazi u Oregon u SAD sa plivačkom stipendijom, gdje je završila srednju školu, a plivačku i obrazovnu karijeru nastavila je na Univerzitetu u Nebraski, također sa punom sportskom stipendijom.

Na poziv Olimpijskog komiteta Republike Bosne i Hercegovine, u ljeto 1992. putuje iz SAD-a u Barcelonu, gdje je sa samo 17 godina nastupila za olimpijsku reprezentaciju RBiH u plivačkim disciplinama delfin 100 i 200 metara.

Anja Margetić je prva žena koja je pod zastavom naše zemlje nastupila na olimpijskim igrama.

Po završetku studija biznis administracije 1997. godine, Anja se vratila u Sarajevo, gdje se zaposlila u Centralnoj banci BiH pod rukovodstvom tadašnjeg Guvernera Petera Nicholla.

Protekle 23 godine je u toj instituciji provela na poslovima SWIFT administratorke, koordinatorke za bruto poravnanje u realnom vremenu te rukovoditeljice Službe za monitoring transakcija.

Anja je 2007. godine magistrirala međunarodno poslovanje i javne politike na Univerzitetu u Cataniji u Italiji.

Govori engleski i italijanski jezik. Anja se i danas aktivno bavi plivanjem, uključujući kao trener državnih prvaka i reprezentativaca Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije