Ovih 12 kandidata je već pobijedilo na lokalnim izborima u BiH: Evo ko su oni

9
Radiosarajevo.ba
Ovih 12 kandidata je već pobijedilo na lokalnim izborima u BiH: Evo ko su oni
Foto: Oslobođenje / Milorad Dodik i Dragan Čović

Oktobarski, lokalni izbori koji se održavaju u Bosni i Hercegovini, za (grado)načelnika u 12 opština i gradova bit će čista formalnost jer su kandidati već pobijedili.

Razlog je taj što - nemaju protivkandidata.

Najviše takvih kandidata je u Hercegovini i najviše iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, čiji je lider Dragan Čović.

Slučaj iz BiH: Sama sebi slala poruke, misleći da je vara suprug, pa otišla u policiju

Slučaj iz BiH: Sama sebi slala poruke, misleći da je vara suprug, pa otišla u policiju

Naime, iz HDZ BiH ide jedini kandidat za načelnika Kreševa i to Boris Marić, zatim jedini kandidat za prvog čovjeka Posušja Ante Begić, jedini kandidat za načelnika Ljubuškog Vedran Markotić, kao i jedini kandidat za gradonačelnika Neuma Dragan Jurković.

Iz HDZ je i jedini kandidat za prvog čovjeka opštine Ravno Andrija Šimunović, kao i kandidat za načelnika Kupresa - Danko Jurič.

U Teočaku, pak, jedini kandidat za načelnika je Tajib Muminović iz Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je šef Bakir Izetbegović. U Olovu je jedini kandidat Đemal Memagić, također iz SDA, kao i Mersudin Nanić u Bužimu. 

Pročitajte imena svih kandidata na izborima: CIK BiH objavio preliminarne liste

Pročitajte imena svih kandidata na izborima: CIK BiH objavio preliminarne liste

U RS-u, prema pisanju Srpskainfo, takva je situacija u tri lokalne zajednice – Laktašima, Trnovu i Istočnom Novom Sarajevu.

Prema preliminarnoj, ovjerenoj listi CIK BiH, jedini kandidat za gradonačelnika Laktaša biće aktuelni načelnik Miroslav Bojić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na čijem je čelu Milorad Dodik.

I u preostale dvije navedene zajednice u RS-u, njegove stranačke kolege borit će se "sami protiv sebe". Jovan Katić u Istočnom Novom Sarajevu i Miroslav Bjelica u Trnovu.

Podsjeća se kako je na prošlim lokalnim izborima, 2020. godine, u devet lokalnih zajednica bio je po jedan kandidat. Tada je bilo riječ o opštinama Mrkonjić Grad i Jezero u RS, te Domaljevac/Šamac, Orašje, Teočak, Olovo, Grude, Ravno i Usora u Federaciji.

Inače, lokalni izbori u Bosni i Hercegovini će se održati 6. oktobra 2024. godine. Na izborima ćemo birati načelnike općina i gradonačelnike pojedinih gradova, kao i općinska i gradska vijeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije