CIK BiH žrijebanjem utvrdio redoslijed na glasačkom listiću za oktobarske lokalne izbore

1
Radiosarajevo.ba
CIK BiH žrijebanjem utvrdio redoslijed na glasačkom listiću za oktobarske lokalne izbore
Foto: EPA / Glasanje / Ilustracija

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je u četvrtak provela postupak žrijebanja za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za lokalne izbore 6. oktobra 2024. godine.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić izjavila je prije žrijebanja da je komisija okončala proces ovjera političkih subjekata za učešće na Lokalnim izborima 2024.

"Danas žrijebamo ukupno 296 političkih subjekata i od toga 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i devet listi nezavisnih kandidata", kazala je Hadžiabdić.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

CIK BiH je ovaj postupak proveo elektronskim putem preko Međunarodnog internet-servisa Random.org.

"O postupku žrijebanja ćemo voditi zapisnik koji će zajedno sa ovom navedenom odlukom nakon sjednice koju smo zakazali danas, 25. jula, u 13:30 biti dostupan javnosti na web stranici naše institucije. Svim političkim subjektima želim sreću, da na današnjim žrebanju zauzmu poziciju na glasačkom listiću koja im najviše odgovara”, poručila je predsjednica CIK-a BiH.

Prema Izbornom zakonu BiH, žrijebanju su mogli prisustvovati predstavnici političkih stranaka, koalicija, nezavisni kandidati, predstavnici medija i drugi zainteresovani posmatrači.

Lokalni izbori u BiH se održavaju 6. oktobra ove godine, a izborna kampanja zvanično počinje 6. septembra.

Iz CIK-a su ranije saopštili da su dosad primili više od 200 prijava koje se odnose na preuranjenu izbornu kampanju i u više od 20 slučajeva izrekli su novčanu kaznu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije