CIK BiH kaznio SNSD: Dodikova stranka zloupotrijebila djecu u političke svrhe

3
Radiosarajevo.ba
CIK BiH kaznio SNSD: Dodikova stranka zloupotrijebila djecu u političke svrhe
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Centralna izborna komisija Bosna i Hercegovina kaznila je danas, 27. juna, Savez nezavisnih socijaldemokrata zbog zloupotrebe djece u političke svrhe sa 4.500 KM.

SNSD, inače stranku čiji je šef Milorad Dodik, prijavili su iz Partije demokratskog progresa (PDP) a zbog događaja koji se dogodio prilikom organizovanja predstave za najmlađe u prostorijama SNSD-a

"Dostavljene su fotografije na kojima se vidi da su na predstavi koja je bila besplatna bila prisutna djeca i da je tu bilo par odraslih osoba - Ljubo Ninković i Nikola Šobot. Utvrdili smo da je SNSD u svojim objavama napisao da je održana predstava i da su 'kvalitetno proveli vrijeme sa sugrađanima iz Bronzanog Majdana'. A, u publici su ipak bila samo djeca. Pritom se na na priloženim fotografijam vidi kako je na skupu govorio Šobot, inače pristalica stranke SNSD. Cijeneći navedeno, smatramo da je SNSD zloupotrijebio predstavu i djecu i da su odgovorni što je Nikola Šobot, pristalica ove stranke, i da su time prekršena pravila ponašanja u izbornom periodu. Pa se na osnovu toga ovoj političkoj stranci izriče kazna od 4.500 KM."

Pogledajte privođenje osumnjičenih za ubistvo u Sarajevu

Pogledajte privođenje osumnjičenih za ubistvo u Sarajevu

Ovo je prva kazna u BiH za zloupotrebu djece u političke svrhe. Naime, prema izmjenama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, zabranjeno je uključivanje djece u aktivnosti koje mogu biti povezane s političkim zagovaranjem ili promocijom.

Naglasili su kako u istom slučaju nisu mogli utvrditi zloupotrebu resursa u političke svrhe.

Žrijeb odučuje o četvrtom delegatu: Evo kad ćemo znati sudbinu ključne Dodikove 'ruke' u Domu naroda

Žrijeb odučuje o četvrtom delegatu: Evo kad ćemo znati sudbinu ključne Dodikove 'ruke' u Domu naroda

Na sjednici su danas kaznili i Ujedinjenu Srpsku (US) s 3.000 KM "zbog preuranjene kampanje". Naime, Slavka Brezo, odbornica navedene stranke u Skupštini opštine Pale i predsjednica Regionalnog odbora US-a, objavljivala na društvenim mrežama kako je "stranka inicirala akciju besplatnog papa testa": "Ti plakati su sadržavali logotip stranke čime je Brezo promovirala i političku stranku i sebe i vodila preuranjenu kampanju prije izborne."

Željko Bakalar, član CIK-a BiH rekao je da će CIK u narednom periodu više pažnje posvetiti zloupotrebi javnih sredstava od strane nositelja izvršnih funkcija i nosilaca mandata, uglavnom grado/načelnika: "Vidljivo je pojačano promovisanje određenih aktivnosti prema penzionerima, ženama, djeci, i u smislu odredbe zakona, mislim da bi morali da vodimo više brige da li se to zloupotrebljava. Sad ćemo uskoro imati ovjerene kandidacijske liste i da se ispita da li kandidati ipak promoviraju sebe i političke aktivnosti putem organa lokalne samouprave. Imamo dosta graničnih slučajeva da tražimo ubuduće i dodatne dokaze kroz član 7.2a."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije