Otvoreni 15. Dani BHAAAS: Spajanje nauke, umjetnosti i dijaspore za bolju budućnost BiH

2
Fena
Otvoreni 15. Dani BHAAAS: Spajanje nauke, umjetnosti i dijaspore za bolju budućnost BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dani BHAAAS u Sarajevu

Svečanim programom koji je večeras održan u Sarajevu, zvanično su otvoreni 15. Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke BHAAAS.

Ta naučna konferencija održava se od 20. do 24. juna u Sarajevu, a promovira istinske društvene vrijednosti i tokom godina se razvila u renomirani skup koji posjećuju stotine svjetskih eksperata iz različitih naučnih disciplina, kao i stotine učesnika koji pohađaju predavanja na desetinama stručnih sesija. 

Predsjednica BHAAAS-a dr. Eldina Vajzović Nizamić istaknula je u izjavi za medije da tim događajem proslavljaju nastavak gradnje mostova između naučnika, ljudi dobre volje, iz SAD sa Bosnom i Hercegovinom. Kako je kazala, njihove vizije uvijek su jasne, unaprijediti i razvijati umjetnost i nauku unutar bh. dijaspore u SAD.

Američka fudbalerka bosanskih korijena želi igrati za reprezentaciju BiH

Američka fudbalerka bosanskih korijena želi igrati za reprezentaciju BiH

Američki ambasador Michael Murphy istaknuo je značaj bh. naučne dijaspore koja tom konferencijom daje podršku Bosni i Hercegovini.

"Ima zaista mnogo izazova i problema u Bosni i Hercegovini, a dijaspora može pomoći da se riješe neki od tih problema i da se pomogne izgradnja bolje budućnosti za građane Bosne i Hercegovine", kazao je medijima prije ceremonije zvaničnog otvorenja tog skupa.

U prisustvu prijatelja i gostiju, obratili su se i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i predsjednik ANUBIH Muris Čičić koji su izrazili zahvalnost i podršku radu i doprinosu akademske zajednice dijaspore. Program je zaključen bogatim umjetničkim programom u izvedbi studenata i članova BHAAAS-a.

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) organizira naučnu konferenciju još od osnivanja 2009. godine, a cilj je promocija nauke i umjetnosti, spajanje naučnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta, razmjena znanja i iskustva u akademskim zajednicama sa fokusom na mlade i studente.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije