Tuzla postaje centar nauke: Vrhunski eksperti iz svijeta medicine dolaze na "14. Dane BHAAAS u BiH"

0
Radiosarajevo.ba
Tuzla postaje centar nauke: Vrhunski eksperti iz svijeta medicine dolaze na "14. Dane BHAAAS u BiH"
Foto: BHAAAS / Dani BHAAAS

Veliki broj etabliranih naučnika i stručnjaka iz cijelog svijeta, u nastojanju da razmijene ideje i stvaraju nove inicijative, okupit će se od 1. do 4. juna 2023. godine u Tuzli na 14. po redu godišnjim Danima BHAAAS-a u Bosni i Hercegovini.

Organizator događaja je Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS), koja od svog osnivanja 2007. godine radi na uspostavljanju i jačanju veza između bosanskohercegovačkih naučnika, umjetnika i profesionalaca u dijaspori te izgradnji mostova saradnje s Bosnom i Hercegovinom i širom regijom.

Program konferencije će se sastojati od izlaganja istaknutih stručnjaka i studenata na nizu simpozija, posebnih sesija, okruglih stolova i radionica, a ovaj naučni program pratit će mnogi umjetnički i kulturni događaji. Cilj Dana BHAAAS-a je da potakne interakciju između učesnika i da promoviše značajne mogućnosti umrežavanja.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Bliži se početak najvećeg naučnog događaja u Bosni i Hercegovini. Sada imamo priliku da budemo domaćini ovog izvanrednog skupa stotina stručnjaka svjetske klase u Tuzli, jednoj od najstarijih bosanskih urbanih zajednica. Četverodnevno okupljanje koje smo zakazali za početak juna bit će prilika da svi učesnici podijele svoje znanje, nauče nešto novo, umreže se i steknu nova prijateljstva. Zajedno možemo poslati poruku da je budućnost zasnovana na znanju i razmjeni ideja i da je to jedini i najbolji način da profesionalci doprinesu društvu i učine život boljim“, poručio je dr. Amer Smajkić, predsjednik BHAAAS-a.

U sklopu ovogodišnjih Dana BHAAAS-a bit će održana 24 simpozija, a među njima je najveći broj onih iz oblasti medicine na kojima će biti izložena najnovija dostignuća u medicinskoj praksi uz hands-on treninge i praktične radionice.

"Postignuti napredak u medicini će svim prisutnima omogućiti da rastu kao stručnjaci za zdravstvenu zaštitu, te da budu bolji naučnici i lideri u svojim oblastima. Program medicinskih simpozija je kreiran tako da zdravstveni radnici uče, da budu mentori, te da se povežu i umreže sa svojim kolegama", poručili su organizatori.

Muzej u Kreševu čuva vrijedne eksponate, tu je i rijetko izdanje knjige 'De re metallica'

Muzej u Kreševu čuva vrijedne eksponate, tu je i rijetko izdanje knjige 'De re metallica'

BHAAAS-ov odjel za prirodne i tehničke nauke će organizovati sedam stručnih simpozija iz svih oblasti inžinjerstva i informacionih tehnologija, te dva specijalna događaja koja će okupiti stručnjake iz oblasti hemije i biotehnologije. Pored toga, studentima se nudi bogat sadržaj koji uključuje i cjelodnevnu radionicu iz kompjuterskog modeliranja.

"Jedan od programa bit će i program Održivog razvoja BHAAS-a koji i ove godine pristupa razvijanju inkluzivnog, otpornog i održivog napretka kroz interdisciplinarnost, podstičući naučno-istraživačke publikacije. Stručnjaci iz oblasti ekonomije, arhitekture, urbanizma, građevinarstva, energetike i šumarstva, pored naučnih prezentacija, imat će priliku prisustvovati i specijalnim sesijama. Neke od njih su upravljanje i smanjenje rizika usljed katastrofa u saradnji sa Vijećem za regionalnu saradnju

Anur Hadžiomerspahić: Sarajevo plakatima i priznanjem odaje počast prerano preminulom umjetniku

Anur Hadžiomerspahić: Sarajevo plakatima i priznanjem odaje počast prerano preminulom umjetniku

Jugoistočne Evrope Evrope (RCC), Green Design Biennale, panel diskusija o standardima urbanog zelenila u saradnji sa Asocijacijom pejzažnih arhitekata, održivost hotelskih objekata socijalističkog perioda u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu, kao i Forum o novom evropskom Bauhausu“, dodali su organizatori.

Odjel za umjetnost, humanističke i društvene nauke (HARTS) organizuje stručni simpozij, grupnu izložbu, fotografsku radionicu za mlade i panel diskusije na aktuelne teme kao što su: kako chatbotovi mijenjaju učenje, koje su mogućnosti za finansiranje naučna istraživanja i drugo.

Najljepše česme Sarajeva: Izložbom završen nagradni konkurs za srednjoškolce

Najljepše česme Sarajeva: Izložbom završen nagradni konkurs za srednjoškolce

Osim brojnih stručnjaka, događaj je otvoren za sve studente koji dobijaju veliku priliku da uče od najboljih u svojim oblastima. Tako su za njih planirane radionice i okrugli stolovi, a ono što je posebno važno je da će u toku ove konferencije biti pokrenut BHAAAS-ov program mentorstva za studente medicine.

Ovo je samo jedan više razlog za učešće u 14. Danima BHAAAS-a, a ujedno i poziv za prijavu svim studentima, ali i stručnjacima koji su voljni podijeliti svoje iskustvo sa drugima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije