ASA Bolnica i BHAAAS: 'Važnost etičkih principa u medicini kao temelj profesionalnog djelovanja'

1
FENA
ASA Bolnica i BHAAAS: 'Važnost etičkih principa u medicini kao temelj profesionalnog djelovanja'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Radionica 'Važnost etičkih principa u medicini kao temelj profesionalnog djelovanja'

Medicinski Menadžment ASA Bolnice danas je u Sarajevu zajedno sa prof. Adnanom Begovićem, voditeljem Medicinskog odjela u BHAAAS-u, održao prvu radionicu s ljekarima, medicinskim osobljem i studentima o temi etike u medicini.

Saradnja ASA Bolnice i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) traje od samog početka projekta i ovo je prva radionica od otvaranja Bolnice.

"Etički kodeksi su neophodni kako bi osigurali integritet naše prakse, zaštitili pacijente i očuvali povjerenje javnosti. U današnjem svijetu, gdje tehnološki napredak otvara nove mogućnosti u medicini, suočavamo se s izazovima koji zahtijevaju pažljivo promišljanje o moralnim dilemama. Obaveza prema pacijentima da im pružimo najbolju moguću njegu ne smije biti kompromitovana. Moramo uvijek težiti zaštiti privatnosti pacijenata, poštovati autonomiju i donositi odluke uz poštovanje prava i dostojanstva svakog pojedinca", naveli su iz ASA Bolnice.

Misteriozna svjetlost iznad Istanbula: Mnogi se pitaju šta je, pogledajte snimak

Misteriozna svjetlost iznad Istanbula: Mnogi se pitaju šta je, pogledajte snimak

Ističu kako uloga medicinskih stručnjaka nije samo liječenje bolesti, već i promoviranje zdravlja i dobrobiti zajednice. Održavanje visokih standarda moralnog ponašanja je esencijalno za izgradnju povjerenja između pacijenata, njihovih porodica i medicinskog osoblja.

Internacionalni medicinski direktor ASA Bolnice prof. dr. Roland Fasol kazao je kako su ponosni što održavaju ovu prvu radionicu o etici u bolnicama zajedno sa BHAAAS-om.

"Ovo je samo prvi korak u dugoročnoj i produktivnoj saradnji u kojoj ćemo se fokusirati na etiku u medicini, kontinuirano obrazovanje i standarde. Zašto je etika u medicini toliko bitna i zašto smo mi toliko posvećeni tome u ovoj našoj novoj bolnici? Razlog je taj što je etika u medicini temelj bilo kakvog uspjeha i koncept da pacijent mora biti prioritet i u centru svega što radimo. Zato i održavamo zajedno prvu radionicu ovog tipa u sklopu naše buduće saradnje", naveo je prof. dr. Roland Fasol.

Profesor na Medicinskom fakultetu na Univerzitetu u San Diegu i član BHAAAS-a Adnan Begović je izjavio da je ova radionica zanimljiva, ne samo za zdravstvene radnike u BiH nego je zanimljiva svugdje, "jer je etika kompleksna tema koja oslikava jednu čitavu lepezu onoga što se zove i personalno uključenje, moralni kod, etiku, oslikava društvo u kome mi prakticiramo i mi definišemo to društvo na neki način kroz etiku i način kako procesiramo te stvari".

"Mislim da je dobro da imamo tu vrstu komunikacije, jer ova tema nije često zastupljena u nekom formalnom smislu na medicinskim fakultetima ni u Americi, ni ovdje. Ono što meni daje za pravo da mogu izaći i razgovarati o ovome jeste iskustvo u intenzivnoj njezi već 20 godina. Ta tema je meni nešto što je dnevni posao, vrlo je važna i zahtjevna. Ali mislim da je isto tako nagrada koja se dobiva ako se stvari rješavaju kako treba, apsolutno bez cijene", kazao je Begović.

Medicinski direktor ASA Bolnice i voditelj Odjeljenja ginekologije i akušerstva doc. dr. Azur Tulumović je izjavio da su iskoristili prisustvo naših eminentnih stručnjaka koji rade u Americi, članova BHAAAS-a, da učesnicima današnje radionice o temi etika u medicini prenesu svoje iskustvo i znanje.

"Planiramo raditi još više na ovom polju i na ovoj tematici iz razloga što je to jedna od osnova rada naše bolnice u budućnosti", kazao je Tulumović.

Po njegovim riječima, etika u medicini je nešto što je obavezno i nešto na šta treba obratiti posebnu pažnju, iz razloga što je došlo do velikih promjena u odnosu između pacijenta i ljekara.

"Shodno tome i ponašanje našeg osoblja treba da bude adekvatno najnovijim standardima u toj oblasti u svijetu. Posvećujemo veliku pažnju tome i kroz ove radionice pokušavamo da sve novine implementiramo u naš svakodnevni rad",  kazao je Tulumović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije