Otvoren osmi Ekonomski forum BiH: Šanse za nova radna mjesta, nove profesije, bolju budućnost

1
Fena
Otvoren osmi Ekonomski forum BiH: Šanse za nova radna mjesta, nove profesije, bolju budućnost
Foto: Fena / Elmedin Konaković i Zlatko Lagumdžija

U organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas se u glavnom gradu BiH održava osmi Ekonomski forum Bosne i Hercegovine o temi "SDGs, EU, WB Reformska agenda 2030 - od konfrontacije do kooperacije".

Dekanesa Ekonomskog fakulteta UNSA Meliha Bašić izjavila je na otvaranju foruma da će fokus biti na "zelenoj ekonomiji" koja uključuje zelenu tranziciju, a koju će u budućnosti provoditi nove generacije.

Dodala je da je potrebno objasniti da to ne predstavlja samo izazov za Bosnu i Hercegovinu, već i šanse za nova radna mjesta, nove profesije, te bolju budućnost.

Gol za Željezničar: Plavi stigli do poravnanja u Gabeli

Gol za Željezničar: Plavi stigli do poravnanja u Gabeli

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković naveo je da BiH uprkos značajnim potencijalima kojima raspolaže ima ubjedljivo najmanje stranih investicija od svih zemalja u regionu.

Istakao je da mu je čast što je dio osmog Ekonomskog foruma BiH koji na najbolji način dijagnosticira potencijale, šanse ali i slabosti Bosne i Hercegovine i otvara prostor za narative koji bi političari trebali češće koristiti.

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija izrazio je nadu će pregovori o članstvu BiH u EU ići svojim tokom i da ćemo do 2030. ući u Uniju, ali da nama ne treba stalno perspektiva, već i konkretan napredak što prije.

Poljoprivrednici u FBiH suočavaju se s krizom: Farme se gase, prozvodnja pada

Poljoprivrednici u FBiH suočavaju se s krizom: Farme se gase, prozvodnja pada

Poručio je da se trebamo posvetiti temama poput ekonomije, zelene tranzicije, obrazovanja, zdravstva i digitalizacije, te zahvalio organizatorima što će svi zajedno danas simbolično obilježiti vijest koju očekujemo iz Brisela.

Naglašeno je da je u fokusu Ekonomskog foruma BiH 2024 uloga ciljeva samoodrživog razvoja kao transformatora društvenih promjena, s posebnom pažnjom na izazove koji se nalaze pred regionom i zemljama u razvoju kakva je Bosna i Hercegovina te zapadni Balkan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije