Poljoprivrednici u FBiH suočavaju se s krizom: Farme se gase, prozvodnja pada

0
Radiosarajevo.ba
Poljoprivrednici u FBiH suočavaju se s krizom: Farme se gase, prozvodnja pada
Foto: Pexels / Poljoprivreda / Ilustracija

Proizvođači mlijeka u Federaciji Bosne i Hercegovine, još čekaju šta će biti s obećanim poticajima za ovu godinu u iznosu od 175 miliona KM. Naime, isplata poticaja će započeti tek onda kad Parlament Federacije BiH usvoji strategiju poljoprivrednog razvoja.

S obzirom, na brojna politička previranja u parlamentarnim klupama, strategija bi mogla još dugo sačekati, a poljoprivredne farme se suočiti s gašenjima.

Poljoprivrednici iz Federacije Bosne i Hercegovine proživljavaju isti stari scenarij od prethodnih godina. Zbog kašnjenja poticaja, mnogi još ne mogu započeti proljetnu sjetvu.

EURO 2024 | Uživo iz Munchena s utakmice Europskog prvenstva: Slovenija - Srbija 1:0

EURO 2024 | Uživo iz Munchena s utakmice Europskog prvenstva: Slovenija - Srbija 1:0

Osim toga, poljoprivrednici čekaju održavanje Sjednica oba doma parlamenta Federacije BiH na čijem dnevnom redu se mora naći Strategija poljoprivrednog razvoja do 2027. godine. Međutim, sjednica još nije ni zakazana, a bez usvojene strategije, osim poticaja, nema ni programa, ni pravilnika što dovodi do još veće krize u poljoprivredi.

"Gdje smo, kaže, u ovom trenutku trebali imati sredstva s federalnog nivoa. Trenutno smo u šestom mjesecu dugovanja za poticaje za mlijeko. Mi smo prepušteni sami sebi. Hoće li i ova sjetva biti upitna, s obzirom da je ejsenja sjetva znatno umanjena. Danas čitam da je nažalost, na jednom najvećem kantonu Unsko -Sanskom proljetna sjetva će biti umanjena 60 posto", rekao je farmer Eldin Glibanović.

Lijepe priče iz BiH: Ovaj kanton čini 20 posto izvoza iz Federacije BiH

Lijepe priče iz BiH: Ovaj kanton čini 20 posto izvoza iz Federacije BiH

Usvajanjem nove strategije poljoprivrednog razvoja gase se male farme, kojih je čak 75 posto u Federaciji BiH. Poljoprivrednici ističu, umjesto da se domaći proizvođači podržavaju, posebice u ovo vrijeme krize hrane, sve ih se više guši novim pravilnicima.

"Kada uzmemo i sagledamo, koliko smo davali mlijeko, koliko je sada, vidi se da je proizvodnja u drastičnom padu. Tako da ljudi odustaju od proizvodnje mlijeka, gase se farme", rekao je farmer Fedahija Hrnjić za BHRT.

I u Kantonalnoj privrednoj komori su upozorili da je sasvim jasno kako će nova strategija negativno utjecati na obim proizvodnje i broj onih koji se bave poljoprivredom.

"Mi smo pokušali u nekoliko navrata to sugerirati i da ukažemo da to nije dobro kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja Federacije. Prije svega razmišljajući o Tuzlanskom kantonu zato što mi imamo dosta malih usitnjenih posjeda koji se ne vide u toj strategiji niti u ovom programu novčanih podrški koji je bukvalno napisan tako da će fizička lica nestati iz proizvodnje", izjavio je Suad Selimović, 

Sve ovo pokazuje kako su poljoprivrednici s razlogom zabrinuti, ali još više trebale bi biti zabrinuti institucije ove zemlje, jer gašenjem poljoprivrede, odnosno proizvodnje hrane, slabi ekonomija, a ovako plodna zemlja postaje ovisna o drugima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije