Jačanje regionalne saradnje: Konaković se sastao sa austrijskim ambasadorima iz zemalja regiona

1
Radiosarajevo.ba
Jačanje regionalne saradnje: Konaković se sastao sa austrijskim ambasadorima iz zemalja regiona
Foto: MVP BiH / Ministar Konaković sastao se sa austrijskim ambasadorima iz zemalja regiona

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 15. marta 2024. godine sa grupom ambasadora Republike Austrije iz regiona i visokim dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije, direktorima, voditeljima i šefovima odjela zaduženim za Zapadni Balkan, Jugoistočnu Europu, proširenje EU, politiku i sigurnost.

Ministar Konaković zahvalio je Republici Austriji na podršci i pomoći koju je do sada pružila i pruža Bosni i Hercegovini na bilateralnom i multilateralnom planu te istakao značaj koji bi pozitivna odluka Europskog vijeća u martu imala za Bosnu i Hercegovinu, za sve njene državljane, za njenu budućnost, za stvaranje boljeg okruženja, ekonomski razvoj i političku stabilnost.

Naglasio je neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine daljnjem jačanju regionalne saradnje i kontinuirane aktivnosti koje slijedi i provodi u svim regionalnim inicijativama smatrajući to nezaobilaznom potrebom ali i vidom podrške integracijskim procesima BiH koji je vode prema članstvu u Europskoj uniji.

Kakvo nas vrijeme čeka za 1. maj i dane vikend? Planirajte na vrijeme roštilj, evo kada stiže kiša

Kakvo nas vrijeme čeka za 1. maj i dane vikend? Planirajte na vrijeme roštilj, evo kada stiže kiša

Naveo je Zapadnobalkansku šestorku (WB6), Berlinski proces, EU strategiju za Dunavski region i sve ostale inicijative kao izuzetno značajne za daljnji put Bosne i Hercegovine.

Ministar je sa gostima razgovarao o odnosima sa zemljama u regionu, aktivnostima na kojima političko vodstvo insistira kako bi se pozitivni rezultati i ostvarili, te o mogućnostima napredovanja u ostvarivanju ključnih prioriteta koje su postavljeni pred Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije