Sarajevo dobilo novi izolatorij: Moderan i funkcionalan

6
Radiosarajevo.ba
Sarajevo dobilo novi izolatorij: Moderan i funkcionalan
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Otvoren COVID odjel

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo otvoren je novi COVID odjel, odnosno infektivno odjeljenje.

Ovaj adaptirani "COVID odjel - Infektivno odjeljenje" Opće bolnice namijenjen je za zbrinjavanje COVID pacijenata.

U pitanju je bila rekonstrukcija bivše Garnizone ambulante u krugu Opće bolnice, a finansirana je sredstvima Vlade Kantona Sarajevo te donacijama Kraljevine Norveške i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Objekat ima kapacitet od 44 bolesnička kreveta.

Kako je istaknuto iz Opće bolnice u Sarajevu, odjel je urađen po svjetskim standardima i opremljen najsavremenijom medicinskom i drugom opremom.

U vremenu globalne pandemije COVID-19, povećanje bolničkih kapaciteta predstavlja veliko olakšanje za pacijente, ali i za medicinsko osoblje.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, v. d. direktora Opće bolnice u Sarajevu, istakao je da danas našem gradu poklanjaju ovu bolnicu.

"Želim da poručim građanima Sarajeva da smo ovakvim objektom mnogo toga dobili i ovaj dan ćemo svi zapamtiti", dodao je prof. dr. Gavrankapetanović.

Kazao je da Opća bolnica trenutno ima pet COVID odjeljenja koja rade, uključujući intenzivnu njegu, teško oboljele i kritično oboljele bolesnike, te podsjetio da će novi raspolagati s 44 kreveta.

Osvrnuo se na rad Opće bolnice i zahvalio svim uposlenicima.

"Ono što je ova bolnica pružila građanima Sarajeva će sigurno ostati zabilježeno u nekim godinama i generacijama. S ponosom možemo reći da neovisno od težine vremena u kojem smo živjeli, svi zajedno strahovali, dijelili nade, strahove, tuge, bolesti, ipak smo ponosni na ovo teško vrijeme", dodao je prof. dr. Gavrankapetanović.

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, istakao je da će u ovom odjelu biti liječeni lakše i srednje teški pacijenti.

Kazao je da su zahvalni i na onome što je urađeno prije dva i po mjeseca, a to je proširenje kapaciteta na Infektivnom odjelu. 

Na otvorenju COVID odjela je naglašeno da priča još nije završena, te da je ovo tek prva faza, a da se očekujuje druga nakon koje će ovaj odjel imati kapacitet za više od 100 pacijenata.

U znak zahvalnosti je predstavnicima UNDP-ja, Kraljevine NorveškeVlade KS uručen poklon, te plaketa Fahrudinu Radončiću kao bivšem ministru sigurnosti BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije