Otkup zlata bez kontrole u BiH

Radiosarajevo.ba
Otkup zlata bez kontrole u BiH


Iako je BiH prošle godine zabilježila rekord i u odnosu na dvije godine ranije izvezla gotovo 13 puta više zlata, otkup ovog plemenitog metala u našoj državi je bez ikakve kontrole.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), tokom prošle godine izvezeno je 7,3 miliona KM zlata dok je taj izvoz u 2010. godini bio 580.000 KM. Izvoz zlata u 2011. godini bio je 1,5 miliona KM.

Posljedica većeg izvoza zlata iz BiH sasvim siguno je i povećanje otkupa ovog plemenitog metala, jer biznis sa zlatom u posljednjem periodu doživio je pravi bum, a svjedoci smo da se na svakom koraku mogu naći oglasi o otkupu zlata. Međutim, zlatari u BiH ističu da se radi o nelegalnom otkupu i da je taj izvoz daleko veći te da BiH nije uradila ništa kako bi zaštitila svoje zlatare.

Prema nezvaničnim informacijama, firme iz Hrvatske u posljednjih nekoliko mjeseci širom BiH otvorile su čak 70 otkupnih stanica za zlato, što dovoljno govori u kakvom položaju se nalaze legalni zlatari.

U zlatarama ističu da je sve više onih koji donose svoje zlato da ga prodaju, ali da je sve više onih koji, otkupljujući zlato, love u mutnom. Cijena koju zlatari plaćaju prilikom otkupa od građana u posljednje dvije godine povećala se skoro duplo, pa se tako za zlato od osam karata može dobiti oko 18 KM za gram, dok je cijena 14-karatnog zlata, kojeg ima i najviše, oko 33 KM. Najskuplji je gram zlata od 24 karata i njegova cijena zavisno do zlatare do zlatare i kreće se od 40 do 50 KM.

"Legalno je da zlato otkupljuju radnje koje se bave time i koje plaćaju poreze. Svi se bave tim i došlo je vrijeme da se registrovani zlatari i oni koji se godinama bave tim biznisom nalaze u nezavidnom položaju, jer zlato danas otkupljuju svi", kazao je Slobodan Kuprešak, vlasnik zlatare "Kuprešak", dodajući da je u toj oblasti neophodno uvesti red kako bi se zaštitile domaće zlatare, radna mjesta i slično.

On ističe da su u BiH ušli ljudi sa strane te da je dovoljno da se samo registruju, formiraju otkupnu stanicu, kupe vagicu i krenu u biznis, što nema gotovo nigdje.

"Srbija je trenutno jedina u regionu koja ima zakone koji štite domaće zlatare i tamo se otkupom zlata mogu baviti isključivo zlatare, znači, oni koji su registrovani i za prodaju i proizvodnju zlata i zlatnog nakita", kaže Kuprešak, pišu Nezavisne.com.

Mnogi registrovani zlatari ističu da je otkup zlata u BiH potpuno van kontrole države i da uopšte nije poznato u čijoj nadležnosti je ta kontrola, Tržišne inspekcije, policije, Zavoda za mjeriteljstvo BiH ili nekoga trećeg.

"Zbog svjetske krize biznis sa zlatom procvjetao je preko noći i sve više raste, a država ne čini ništa i svojim nečinjenjem guši samo legalne zlatare. Centralna banka BiH, odnosno država raspolaže sa oko dvije tone zlata, od kojih niko nema ništa, jer ga ne pušta u promet i ne prodaje, tako da je zlatarama prestalo jedino da otkupljuju zlato i onda ga prerađuju", ispričao je jedan banjalučki zlatar koji želi da ostane anoniman.

Podaci UIO BiH

7.300.000
KM zlata izvezeno 2012.

1.500.000
KM zlata izvezeno 2011.

580.000
KM izvoz zlata u 2010. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije