Otkriveno šta je vrhu EU o BiH pisao hrvatski ministar Grlić Radman

9
Radiosarajevo.ba
Otkriveno šta je vrhu EU o BiH pisao hrvatski ministar Grlić Radman
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman uputio je prošle sedmice pismo čelnicima Evropske unije (EU) u kojem se ponovo bavio pitanjem Bosne i Hercegovine.

Time Hrvatska nastavlja svoje široke diplomatske aktivnosti i pritiske s ciljem usvajanja Izbornog zakona u BiH na način kako to, praktično, žele Dragan Čovića i HDZBiH.

Podsjetimo, Grlić Radman je i u utorak na virtualnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a da je zapadni Balkan strateški važan za NATO i istakao da bi se "Savez trebao zalagati za reformu Izbornog zakona u BiH".

Portal Istraga.ba objavio je danas sadržaj i faksimil navedenog pisma.

"Načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda" u Bosni i Hercegovini. To je ono što zagovara hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Kako prenosi ovaj portal, on dalje navodi da je nužno da Izborni zakon bude promijenjen tokom 2021. godine.

"Zabrinut sam da će, ako se ta prilika propusti, doći do velike političke krize 2022. godine, koja će paralizirati političke institucije u zemlji i zaustaviti cjelokupni proces reformi“, naveo je Grlić Radman.

Spomenuti portal je u posjedu pisma koje je ministar Grlić-Radman 26. maja ove godine uputio Josepu Borellu, visokom predstavniku Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost.

Pismo je u "cc-u" dostavljeno ministrima vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije te Oliveru Verheljiju, komesaru za proširenje i Miroslavu Lajčaku, specijalnom izazlaniku EU za dijalog Prištine i Beograda. Veći dio se odnosi na potrebu mijenjanja Izbornog zakona BiH i podršku aktualnom šefu Delegacije EU u BiH – Johannu Sattleru.

"Nema vremena za gubljenje, piše hrvatski ministar svojim kolegama iz EU i naglašava "tri ključne točke".

"Prvo je značaj izborne reforme kroz promjene Izbornog zakona i ograničene ustavne promjene, koje će osigurati da se svi oblici diskriminacije u izbornom procesu uklone na sustavan i trajan način. Pritom nikada ne bismo smjeli izgubiti iz vida specifičnu povijesnu i političku pozadinu zemlje i njezinu pravnu tradiciju. Rješenja moraju doći kao rezultat dijaloga i konsenzusa u Bosni i Hercegovini.Od najveće je važnosti istodobno provoditi dva temeljna Načela: i) legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Hrvati, Srbi) i ii) nediskriminaciju svih građana u političkim institucijama", napisao je Radman.

Prema njegovim riječima, svaki pokušaj poništavanja ovih važnih principa prijeti samom temelju Bosne i Hercegovine.

Druga bitna činjenica za ministra Gordana Grlića Radmana je ponovni angažman EU u vezi sa izbornom reformom, odnosno angažman aktualnog šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera.

"Nedavno je veleposlanik Sattler bio pod velikim pritiskom onih koji žele opstruirati izbornu reformu i ne bježe od klevetničkog jezika. To je neprihvatljivo i trebali bismo poslati snažnu i jedinstvenu poruku svoje podrške veleposlaniku Sattleru", naveo je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije