Sastanak lidera SDA i HDZ-a u Sarajevu: Čović pristaje na manje izmjene Ustava BiH

6
Radiosarajevo.ba
Sastanak lidera SDA i HDZ-a u Sarajevu: Čović pristaje na manje izmjene Ustava BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sastanak SDA i HDZ

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) sastale su se danas u Sarajevu, a na dnevnom redu su pitanja poput formiranja Federalne vlade, odnosno popunjavanja upražnjenih ministarskih mjesta, kao i pitanje izbornog zakonodavstva.

Stranačke delegacije predvode predsjednici Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

"Dogovor je da se do sljedeće godine to mora dogoditi, ali ne samo Izborni zakon već i drugi evropski zakoni. Nadamo se da do kraja juna bi trebali imati sporazum", kazao je Čović.

Izetbegović je napomenuo da je pomak to što je HDZ spreman na manje izmjene Ustava BiH, a kako bi se riješilo pitanje Sejdić-Finci.

"Dolaze u obzir i dijelovi Aprilskog paketa u smislu indirektnog izbora ili neka vrsta direktnog izbora. Kada je u pitanju Dom naroda, HDZ je spreman da se ide u razgovore ali da se svi zaštite", dodao je Izetbegović.

Dragan Čović je još jednom naglasio neophodnost izmjena Izbornog zakona.

“Danas smo još jednom raspravljali na važna pitanja. Imamo tri problema. Glavni je Izborni zakon. Također, govorili smo o federalnoj razini vlasti i ispunjavanju uvjeta na putu ka EU. Izborni zakon ima posebno mjesto. Govorili smo i o zakononima o sukobu interesa, javnim nabavkama, VSTV-u. Došli smo do trenutka kada trebamo pozvati svjedoke našeg sporazuma u Mostaru. Tada smo definisali okvire za izbore u Mostaru i za Izborni zakon”, podsjetio je Čović.

Lider HDZ je poručio kako se sa svjedocima sporazuma u Mostaru moraju raspraviti “dvije krucijalne stvari”.

“Tiču se izbora u Domu naroda i u Predsjedništvu BiH. Želimo ispoštovati sve presude. Ako bi došli do usaglašenog stava onda možemo pričati o ograničenim izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine. To je zaključak današnjih razgovora. Nadam se da ćemo najkasnije u narednih 7 ili 10 dana imati zakazane razgovore. Procjena je zajednička da mora biti dogovora. Bez novog Izbornog zakona teško će biti organizovani izbori”, poručio je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije