Milorad Dodik: Došlo je do komplikacija odnosa u BiH

9
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Došlo je do komplikacija odnosa u BiH
FOTO: Screenshot / Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine poručio je na današnjoj konferenciji za novinare poručio, između ostalog, da je Dejtonski sporazum devastiran, a govorio je i o novom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidu, te je poručio kako su Bonska ovlaštenja prošlost.

"Radi se o nesređenim odnosima u okviru međunarodne zajednice i da svako želi nešto da uradi. BiH postaje neuspješna i to se vidi na izboru visokog predstavnika, i da politički predstavnici Bošnjaka već čestitaju novom visokom predstavniku što ukazuje na činjenicu da Bošnjaci jedva čekaju stranog tutora. Možda misle da će neko koristiti bonska ovlaštenja, ali ona su prošlost", glasi jedna od njegovih poruka.

Dodik je govorio o jučerašnjoj posjeti Srbiji, a kako je napomenuo, razlog je bio novi visoki predstavnik.

"Očigledno je došlo do komplikacija odnosa u BiH i da se imenuje drugi čovjek na čelo OHR-a bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti... Ne vidimo ništa dobro, naš odgovor u Beogradu je da je Srbija potpisnica Opšteg sporazuma, ali i Aneksa 10. te ima obavezu da bude aktivno uključena. Do sada je bila isključena iz procesa, ali Srbija ima pravo na djelovanje", poručio je Dodik.

Navodi kako je praksa bila da se Srbija isključi iz bilo kakve aktivnosti provođenja Dejtonskog sporazuma.

"Gleda se da se isključe i Srbija i Hrvatska. Mislim da je vrijeme da, ne samo Srbija nego i Hrvatska, da se vrate i da prate provođenje Dejtonskog sporazuma. Mislim da je to uredu i da niko ne bi trebao da ima problema s tim. Svi se kunu u Dejtonski sporazum, a on je značajno devastiran instrukcijama visokih predstavnika", rekao je Dodik.

Imao je poruku i o PIC-u.

"PIC nas stalno nešto miri, ali ne treba računati u njihove namjere. Vrijeme da je politički predstavnici sjednu i vide šta treba – poput 14 prioriteta, postojanje OHR-a...", rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva govorio je i o OHR-u.

"Bošnjaci žele ostajanje OHR-a, mi ne. Odmetnula se kancelarija visokog predstavnika. Inzko je dozvolio da su mnogi u kancelariji postali bitniji nego on sam. Bavili smo se pitanjima i uspješno smo rješavali neke od zaboravljenih stvari, poput rominga", naveo je Dodik.

Lider SNSD-a govorio je i o pandemiji koronavirusa.

"Mi smo u RS-u vidjeli da ne funkcionišu međunarodni mehanizmi i zato smo obezbijedili vakcine sa drugih strana. Imamo dovoljno vakcina“, rekao je Dodik.

Dodik je pozvao sve odgovorne kako bi postavili sva potrebna pitanja na dnevni red.

"Odbacujemo praksu da se smanji procedura vezana za koronavirus. BiH je potreban dolazak ljudi, a ne uslovljavanje situacijama, ako ne date građana Saudijske Arabije, mi nećemo nikome dati, to je neuporedivo“, rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije