Ko o čemu, Dodik o zatvaranju OHR-a: Tražio sam pomoć od Vučića

2
Radiosarajevo.ba
Ko o čemu, Dodik o zatvaranju OHR-a: Tražio sam pomoć od Vučića
Foto: EPA-EFE / Vučić i Dodik

"Kancelariju visokog predstavnika u BiH treba zatvoriti, a vrijeme za to je davno prošlo."

Izjavio je ovo danas, po ko zna koji put, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji je, u pratnji zvaničnika iz entiteta RS, bio na sastanku u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tema - imenovanje novog visokog predstavnika.

Podsjećamo, aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko prošle sedmice je dao ostavku, a Vijeće za provedbu mira (PIC) za njegovog nasljednika imenovalo Nijemca Christiana Schmidta.

Negodovali su, prvo, Rusi, potom RS, a onda je Željka Cvijanović, u pismu jučer, zatražila i pomoć od Beograda, konkretno, Vučića.

I danas, nakon sastanka s njim, Dodik je ponavljao kako su protiv rehabilitacije, protiv novih rješenja, kako oni nisu antidejtonska stranka. 

Dakako, još je jednom ponovio i kako je Schmidtovo imenovanje štetno za RS.

A, u njegovim je mislima, sve ovo i ignorisanje međunarodnog prava, jer se visoki predstavnik "pokušava imenovati mimo rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda".

Govorio je i o Šefiku Džaferoviću, kolegi iz Predsjedništva, ali i o američkom ambasadoru u BiH Ericu NelsonuDžaferoviću je poručio da vodi racionalnu, a ne iluzornu politiku: "Mi sebe nećemo ukinuti i nestati." Kako je opisao sastanak sa ambasadorom, nakon što mu je Nelson rekao kako je Schmidt već pa da se krene posvećivati funkcionalnoj državi, on je odgovorio: "Nisam spreman pratiti njihove iluzije već 20 godina."

"Ne želimo dramatizaciju", ispričao je prvi čovjek našeg Predsjedništva, kazavši da je od Vučića zatražio pomoć, a naišao na veliko razumijevanje.

Potom je govorio i Vučić, kazavši kako će Srbija ubuduće tražiti izvještaje od visokog predstavnika u BiH, jer su strana potpisnica Dejtonskog sporazuma:

"Srbija će uvijek biti uz RS, poštujući integritet BiH, ali i integritet RS-a. Uvijek ćemo podržavati RS."

Za kraj je i rekao da ovo nisu laki i jednostavni dani: "Upoznao sam ih i sa situacijom na Kosovu i činjenicom da je dozvoljeno reći bilo šta protiv srpskog naroda, a da niko na to ne reaguje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije