! / Cvijanović žestoko protiv imenovanja Schmidta: Ovo je nedosljednost i licemjerje

28. 05. 2021. u 11:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Željka Cvijanović, predsjednica bh. entiteta RS, izjavila je danas da je imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika sporno i neusklađeno sa Daytonskim mirovnim sporazumom.

"Međunarodni faktor ne razumije šta su stvarne potrebe ove zemlje", rekla je Cvijanovićeva nakon sastanka sa predstavnicima koalicije, prenose Nezavisne

Ona je dodala da je za sutra sazvala sastanak sa opozicionim strankama kako bi čula i njihovo mišljenje, ali da ne zna da li će se oni odazvati sastanku.

"Da postoji evropski put, danas bismo pričali o nečemu drugom, a ne o imenovanju novog visokog predstavnika. Ne možemo da otvorimo vrata imenovanjima koja nisu u skladu s procedurom", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da osnovu međunarodnog prava danas imamo državu koja se sastoji iz dva entiteta i da RS želi da štiti svoje interese na osnovu sporazuma na koji je dala saglasnost, a ne na ono što je to postalo u međuvremenu.

Kako je rekla, način na koji su izvršili imenovanje je apsolutno neusklađeno s Dejtonskim sporazumom.

"Mislim da je i ovo sada još jedan od načina da međunarodna zajednica, rekla bih više međunarodni faktor, pokazuje nedosljednost i licemjerje, i da u suštini ne razumiju šta su stvarne potrebe ovog prostora i ove zemlje", rekla je Cvijanovićeva.

Kako je rekla, uskaču na svaki način da pokvare sve ono što je potencijalna šansa da mi ovdje preživimo.

"Narodna skupština se više puta bavila pitanjem evropskog puta i onog što jeste Dejtonski sporazum i u okviru toga brojnim nametanjima visokog predstavnika, po pravilu na štetu naših ingerencija, a u korist jednog velikog nereda do kojeg smo došli u BiH, u kojem se sve manje vjeruje i mi sve manje vjerujemo jedni drugima", rekla je predsjednica RS.

Ona je dodala da je valjda uloga svih njih da olakšaju određene procese i da budu na usluzi domaćim strukturama da postižu dogovore u ovoj zemlji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)