Zašto WizzAir još nije objavio datume i destinacije za letove iz Sarajeva?

1
N. Žunić
Zašto WizzAir još nije objavio datume i destinacije za letove iz Sarajeva?
Foto: AA / Avion WizzAira

Kada su niskotarifne aviokompanije RyanAir i WizzAir saopštile da će otvoriti nove letove iz Sarajeva, što se desilo u novembru 2023. godine, mnogi građani su bili oduševljeni. Iako je RyanAir ubrzo objavio sve destinacije, datume i cijene, skoro četiri mjeseca se čeka na isti potez WizzAira. 

U novembru 2023. godine, Vlada Kantona Sarajevo je objavila da su na javnom pozivu za subvencije letova sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, između ostalog, poticaje dobili RyanAir i WizzAir. Niskotarifne aviokompanije su jako popularne u Bosni i Hercegovini i ova objava je oduševila mnoge građane. 

Uskoro nakon ove objave, RyanAir je imao press konferenciju u Sarajevu, gdje su najavili svoje destinacije. Od 31. marta, Sarajlije, ali i drugi građani BiH kao i turisti, moći će letjeti iz glavnog grada naše zemlje prema šest europskih destinacija - London, Brussels, Goteborg, Memmingen, Milan i Solun. Vrlo brzo su se na njihovoj stranici našle i cijene ovih letova, a kreću se od čak 50 KM po osobi za povratne karte u određenim terminima i prema određenim destinacijama. 

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Nakon što je RyanAir uradio svoj dio posla, mnogi su sličnu objavu čekali i iz WizzAira. Ova aviokompanija je građanima BiH dosta poznatija. Jedno vrijeme su čak imali i bazu u Sarajevu, zbog čega je glavni grad naše zemlje bio povezan s velikim brojem destinacija širom Europe.

Građane je posebno pogodio odlazak WizzAira iz Sarajeva, koji je formalizovan u oktobru 2022. godine, a ostale su samo destinacije za London i Abu Dhabi. Zato je mnoge oduševio povratak ovog avioprevoznika u Sarajevo, čak i ako to nije značilo da će se opet otvoriti baza iz glavnog grada BiH. 

RyanAir stigao u Sarajevo: Od aprila pet novih avionlinija prema ovim evropskim destinacijama

RyanAir stigao u Sarajevo: Od aprila pet novih avionlinija prema ovim evropskim destinacijama

Međutim, prošlo je skoro četiri mjeseca od objave da se WizzAir vraća, a od ove mađarske kompanije još nisu došle informacije o tome kada će početi letovi, na koje će se destinacije ići te koliko će karte koštati. S objavom RyanAira, koja je došla pravovremeno, građani su mogli da planiraju svoje odmore i putovanja, znajući gdje žele da idu i koliko će ih to koštati. 

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje iz dobro obaviještenog izvora unutar WizzAira, razlog za ovo dugo čekanje nije povezan ni s Međunarodnim aerodromom Sarajevo, niti sa subvencijama iz Vlade KS. Razlog je pomalo bizaran, a riječ je o - Izraelu. 

Naime, kako naš izvor otkriva, kada je počeo sukob u Izraelu, zbog loše sigurnosne situacije na Bliskom istoku, WizzAir je odlučio da se prijavi na javni poziv Vlade KS te je plan bio da nekoliko aviona s aerodroma u Fiumicinu (u blizini Rima), od ukupno 15 koliko je bazirano u ovom talijanskom gradu, prebaci s letova na Bliski istok na letove prema Sarajevu. 

Ipak, došlo je do preokreta. Sigurnosna situacija na Bliskom istoku se popravila te je povećan broj letova ove aviokompanije prema ovom dijelu svijeta. Uz to, dva od 15 aviona iz Rima* trenutno nije u funkciji, zbog drugog problema koji je nastao u međuvremenu.

Naime, od ukupno 200 aviona koliko ih se nalazi u floti WizzAira, čak 42 su prizemljena zbog problema s motorima. Kompanija Pratt&Whitney, koja pravi motore za avione Airbus A320, prijavila je problem koji je prizemljio mnoge avione širom svijeta. Među njima su i avioni WizzAira, koji neće ići u saobraćaj dok se problemi ne saniraju. 

Loše vijesti za aerodrome u BiH: Wizz Air ukida nekoliko letova

Loše vijesti za aerodrome u BiH: Wizz Air ukida nekoliko letova

Prema navodima portala Simple Flying, zbog ovih promjena koje su žestoko pogodile WizzAir, kao i ostale aviokompanije koje koriste ove avione, očekuje se da će biti smanjen kapacitet za 10 posto tokom 2024. godine.

Ova dva razloga su ključna za razvoj događaja od novembra 2023. godine, kada je najavljen veliki povratak WizzAira u Sarajevo, pa do danas, kada sve stoji pod znakom pitanja. Kako izvor portala Radiosarajevo.ba kaže, sada u firmi postoji strah da će subvencije biti 'sklonjene sa stola', zbog čega bi se u potpunosti raspao plan o vraćanju ove aviokompanije u Sarajevo. 

Međutim, ovaj scenarij je još daleko od istine. Službenim kanalima se još nisu oglasili ni Vlada KS ni Međunarodni aerodrom Sarajevo, te se očekuje da bi barem neki od ovih problema mogli biti riješeni do aprila, kada su prvobitno najavljeni letovi iz Sarajeva.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je WizzAir.

"WizzAir sa zadovoljstvom potvrđuje da će u nadolazećoj ljetnoj sezoni nastaviti svoje letove iz Sarajeva za London Luton i Abu Dhabi. Karte su već dostupne na wizzair.com i službenoj WIZZ aplikaciji. Wizz Air stalno ponovo procjenjuje svoju mrežu radi mogućih prilika i uvjerava da će sve dalje promjene biti objavljene u dogledno vrijeme", kazala je za naš portal Tamara Nikiforova, menadžerica korporativnih komunikacija Wizz Aira.

*Ažurirano u subotu, 17. februara 2024. godine. U prvoj verziji teksta je stajalo da WizzAir ima 15 stacioniranih aviona u Fiumicinu, a radi se o aerodromu u Rimu. Izvinjavamo se na grešci. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije