Oštro upozorenje Draganu Čoviću iz Zagreba: Neće biti dobro ni po Hrvatsku ako ovako nastavi...

16
Radiosarajevo.ba
Oštro upozorenje Draganu Čoviću iz Zagreba: Neće biti dobro ni po Hrvatsku ako ovako nastavi...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Ugledni novinar i vanjskopolitički Željko Trkanjec u novom broju Magazina, podliska zagrebačkog Jutarnjeg lista oštro upozorava na politiku lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i nevladine organizacije HNS koja okuplja dio hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini.

"Kad NATO kaže – nema prostora malignim aktivnostima na Balkanu, možda Čović shvati", piše Trkanjec.

Autor pitanje sigurnosti jugoistoka Europe, ispravno, posmatra u široj slici, navodeći kako teško da su "mračni tipovi pokrenuti pobunu na Kosovu krajem septembra 2023. (srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ih i dalje brani – buku svjesni posljedica.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

"Dva mjeseca kasnije zemlje Zapadnog Balkana obilazi Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO i poručuje da je vidljivo maligno djelovanje, uključujući i iz Rusije. Priveo je on redu i Vučića, nekontrolirano se dere, ali samo dere Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, BiH entiteta. Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, trebao bi biti svjestan promjene i postati konstruktivan akter kad je riječ o plinskoj poveznici s Hrvatskom. Neće biti dobro ni po Hrvatsku ako nastavi tražiti posebno poduzeće da upravlja tim projektom, otvoreno se suprotstavljajući se SAD-u."

Podsjeća i na izjavu njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa koji je u Sarajevu rekao da Berlin iznimno drži do stabilnosti BiH. Njemačka agencija DPA izvještava da "zemlja ostaje potencijalno poprište sukoba":

Dragan Čović: "Simboličnu izmjenu u jednom članku neki odmah zovu trećim entitetom"

Dragan Čović: "Simboličnu izmjenu u jednom članku neki odmah zovu trećim entitetom"

"Rusija u Srbiji i Republici Srpskoj pronalazi plodno tle za pokušaje destabilizacije i širenja utjecaja, na primjer kampanjama dezinformiranja i utjecajem na medije", podsjeća Trkanjenc na izjavu njemačkog ministra.

Turska se i dalje bavi muslimanskim zajednicama, sklapa odbrambeni sporazum s Kosovom, a Narodna Republika Kina dolazi s novcem da bi dobivala usluge i taj je utjecaj ozbiljno destruktivan što smo vidjeli na primjeru Grčke, zaključuje Trkanjec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije