SDA nakon sastanka koalicije u Sarajevu: "Trojka je očigledno Čoviću ispunila želju"

17
Radiosarajevo.ba
SDA nakon sastanka koalicije u Sarajevu: "Trojka je očigledno Čoviću ispunila želju"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović i Nermin Nikšić

"Stranke Trojke su na današnjem sastanku sa koalicionim partnerima pod izgovorom napretka na evropskom putu očigledno pristale na izmjene Izbornog zakona BiH po željama HDZ-a."

Saopćeno je ovo danas, 8. februara, iz Stranke demokratske akcije (SDA), iz koje su komentirali ranije održani sastanak predstavnika državne koalicije (Trojka - SDP, NiP, NS, HDZ, SNSD).
 
"Izmjene izbornog zakonodavstva, naročito u onom dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH, nisu uvjet koji je Evropska unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu s ciljem donošenja odluke o otvaranju pregovora", smatraju u SDA, te poručuju:

"Umjesto da konačno usaglase usvajanje tri zakona koje traži Evropska unija - Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i Zakon o sudovima BiH - Trojka koristi evropski put kao izgovor za nove ustupke koalicionim partnerima koji će trajno onemogućiti implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, prije svih presude Sejdić-Finci.

Elegancija i podrška: Mirela Bećirović u centru pažnje na reviji mladih dizajnera

Elegancija i podrška: Mirela Bećirović u centru pažnje na reviji mladih dizajnera

Ovakvi zaključci sa današnjeg sastanka su još jedna potvrda da postoji dogovor vladajućih stranaka sa sastanka na privatnom imanju Milorada Dodika u Bakincima, kojeg su pojedini zvaničnici iz stranaka Trojke uporno pokušavali negirati", navode iz SDA.

Za kraj su pozvali parlamentarne stranke da "u narednom periodu usvojimo tri zakona koja je Evropska unija postavila kao uvjete za dodjeljivanje pregovaračkog statusa, a ne da se evropski put koristi kao izgovor za ostvarivanje po državu Bosnu i Hercegovinu pogubnih političkih ciljeva".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije