Nermin Nikšić nakon sastanka u Sarajevu: Dogovorili smo se oko ova 4 zakona

4
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić nakon sastanka u Sarajevu: Dogovorili smo se oko ova 4 zakona
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić i Milorad Dodik

U Sarajevu je danas, 8. februara, održan sastanak lidera vladajuće koalicije na državnom nivou. Predsjednici stranaka Trojke (Naša stranka, Narod i pravda, SDP) sastali su se ponovo sa liderima SNSD-a i HDZ-a, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Posljednji njihov sastanak na Dodikovom imanju u Bakincima kod Laktaša izazvao je mahom negativne reakcije javnosti, posebno opozicionih stranaka.

Prvi nakon sastanka danas se obratio Nermin Nikšić, lider SDP-a i federalni premijer. 

Zemljotres nedaleko od granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Zemljotres nedaleko od granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske

"Ne bude svaki put kad se sastanemo nekih spektakularnih rezultata, ali uvijek smo korak bliže nekim dogovorima", kazao je Nikšić na početku, rekavši kako su svi učenici sastanka ocijenili kako je "vrlo važno da ispunimo potrebne uvjete kako bi dobili otvaranje pregovora za članstvo u EU."

Nikšić je otkrio da će, otvore li pregovore, zahtijevati i da dobiju datum ulaska naše zemlje u EU.

Kazao je kako su se danas dogovorili oko narednih koraka za sljedeća četiri zakona - zakon o sprječavanju pranja novca finansiranja terorističkih aktivnosti, zakon o sukobu interesa, zakon o sudovima i izborni zakon.

Šta se (ne)može očekivati od sastanka lidera Trojke s HDZ-om i SNSD-om kad Dodik ponovo prijeti?

Šta se (ne)može očekivati od sastanka lidera Trojke s HDZ-om i SNSD-om kad Dodik ponovo prijeti?

"Zakon o sprječavanju pranja novca koji je u parlamentarnoj proceduri, on je u Domu naroda usaglašen - i on ide daljim procedurama ka usvajanju, ali će sačekati ovo što smo danas isplanirali za preostala tri. Najkasnije do kralja sljedeće sedmice formirati ćemo tri grupe koje će ići član po član i pokušati usaglasiti tekstove tih zakona.

Naravno danas nismo govorili o konkretnim rješenjima, iako svaki od nas ima svoja viđenje. Naši predstavnici intenzivno će raditi i sarađivati pod koordinacijom resornog ministra pravde u Vijeću ministara", zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije