Šta se (ne)može očekivati od sastanka lidera Trojke s HDZ-om i SNSD-om kad Dodik ponovo prijeti?

15
L. Memčić
Šta se (ne)može očekivati od sastanka lidera Trojke s HDZ-om i SNSD-om kad Dodik ponovo prijeti?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

U Sarajevu će danas u 15 sati biti održana sastanak lidera vladajuće koalicije na državnom nivou. Predsjednici stranaka Trojke (Naša stranka, Narod i pravda, SDP) sastaju se ponovo sa liderima SNSD-a i HDZ-a, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Posljednji njihov sastanak na Dodikovom imanju u Bakincima kod Laktaša izazvao je mahom negativne reakcije javnosti, posebno opozicionih stranaka.

Prvo su se pojavile informacije da je postignut dogovor, a kasnije se Elmedin Konaković (NIP) oglasio i rekao da ništa nije dogovoreno. Čović je potom kazao da je sastanak sniman te će ga objaviti ukoliko lideri Trojke ne kažu šta je dogovoreno.

U žestokom sudaru povrijeđene dvije osobe: Objavljen identitet oba vozača

U žestokom sudaru povrijeđene dvije osobe: Objavljen identitet oba vozača

U Bakincima su tako dogovorene (ili je samo o njima razgovarano) izmjene Izbornog zakona BiH.

Prema dokumentima koji su procurili u javnost, dogovoreno je kandidata iz reda bošnjačkog naroda u Predsjedništvu BiH bira čitava FBiH, za hrvatskog člana se mijenja na ranije predloženi način HDZ-a BiH, a za kandidata iz reda srpskog naroda radi usklađivanja sa sudskim odlukama može se definisati da se iz entiteta RS bira 'Srbin i ostali', isto tako da se definiše i u FBiH, kako bi svi imali mogućnost da budu kandidovani. Više o sastanku na Dodikovom imanju možete čitati OVDJE.

Rok za dogovor ističe u martu, šta se traži od bh. lidera?

Bosni i Hercegovini se ukazala prilika da krajem marta otvori pregovore o punopravnom članstvu u Europskoj uniji, a do tad BiH treba napraviti reforme.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je tokom posjete Sarajevu u januaru da je "potreban napredak u usvajanju zakona o sprječavanju pranja novca, zakona o sudovima i svemu onome što će Vijeće EU uzeti u obzir".

S jednog od ranijih sastanaka
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: S jednog od ranijih sastanaka

Međutim, ponovo su uslijedila uslovljavanja iz bh. entiteta RS pa je teško očekivati da će današnji sastanak rezultirati rješenjem. Dodik je u srijedu rekao da ako se ne postigne dogovor o Ustavnom sudu BiH, nema dogovora ni o zakonima koje traži EU prije razmatranja otvaranja pristupnih pregovora sa BiH o članstvu u martu.

"Ukoliko to možemo da uradimo i ukoliko možemo da se dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu Bosne i Hercegovine, imamo europski put", kazao je Dodik.

Milorad Dodik najavio nove blokade: 'Nema europskih zakona sa strancima u Ustavnom sudu'

Milorad Dodik najavio nove blokade: 'Nema europskih zakona sa strancima u Ustavnom sudu'

Lideri Trojke protive se odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH "jer trenutno nije vrijeme".

I generalna direktorica za Europu pri Službi EU za vanjske poslove Angelina Eichhorst tokom ovosedmične posjete BiH jasno je naznačila na što se stavlja težište: početak pregovora sa Frontexom, usvajanje zakona o sukobu interesa, zakona o sudovima i zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Ali, ako Dodik ispuni svoje prijetnje, od dogovora o ovim pitanjima nema ništa, a vremena je malo.

Šta kažu političari uoči sastanka?

Predsjednik SDP-a i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u poruci koju je objavio jutros, kazao je da se ne može svaki razgovor završiti konačnim dogovorom ili potpisanim sporazumom.

Jako je bitno da usvojimo zakone koji su bitni za otvaranje pregovora sa EU, a što je još važnije, koji će ojačati pravosudni aparat u BiH kako niko ne bi bio iznad zakona.

Ono što građani treba da znaju je da nijednim dogovorom nećemo umanjiti ili ukinuti prava niti jednog građanina i niti jednog naroda. A upravo time se najviše manipulira u javnosti. Mi izdati nećemo, niti od drugih tražimo da izdaju. Za SDP je svaki pedalj Bosne i Hercegovine podjednako važan, za nas su svi građani Bosne i Hercegovine podjednako važni i borimo se za svakog od njih", kazao je Nikšić.

Nikšić uoči sastanka Trojke s Dodikom i Čovićem: "Mi izdati nećemo"

Nikšić uoči sastanka Trojke s Dodikom i Čovićem: "Mi izdati nećemo"

Sličnog stava je i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković. Osvrnuo se i na optužbe Milorada Dodika koji mu je rekao da "prikuplja političke poene na priči o EU putu".

"Sad kad je nakon dugo vremena EU korektna prema BiH, sad kad je ponudila priliku za pregovore, paket podrške u milijardama, pristup jedinstvenom tržištu koji će dovesti vrlo brzo investitore iz drugih dijelova svijeta, nemamo pravo propustiti takvu priliku.

Dodik može blokirati i zaustaviti ovaj proces samo ako mu je interes ruskog naroda važniji od interesa srpskog naroda. Još nekoliko sedmica i sve će biti jasno", kazao je Konaković.

Dragan Čović: Neka igre političkog marketinga prestanu, s partnerima smo sve dogovorili

Dragan Čović: Neka igre političkog marketinga prestanu, s partnerima smo sve dogovorili

Lider HDZ-a Dragan Čović uoči današnjeg sastanka poručuje da njegovi partneri moraju odustati od politike nadmudrivanja, nevjerodostojnosti u svom radu i mijenjanja stajališta svaki dan onoga što su već utvrdili.

"Partnerima vrlo jasna poruka - sutra ću im na poseban način naglasiti. Nemojmo tražiti alibi politiku u onima koji mogu u ime nas donositi odluke. Odluke koje mi donosimo ne mogu biti ohrabrivane nametnutim odlukama visokog predstavnika. Ne mogu pregovori sa EU korespondirati sa nametanjem bilo čega. Naš odnos prema međunarodnoj zajednici je vrlo jasan - strateški partneri", kazao je u srijedu Čović.

Da li će današnji sastanak u Sarajevu biti produktivniji od onog na Dodikovom imanju, i da li će se lideri vladajuće koalicije bar dogovoriti oko toga da li su uopšte nešto dogovorili ili su samo razgovarali, znat će se danas po okončanju susreta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije