Dragan Čović: Neka igre političkog marketinga prestanu, s partnerima smo sve dogovorili

24
L. R.
Dragan Čović: Neka igre političkog marketinga prestanu, s partnerima smo sve dogovorili
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Dragan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice u Bosni i Hercegovini, održao je danas, 7. februara, press press konferenciju u Mostaru.

Kako je istaknuo, uvjeren je da će "s partnerima napraviti nužni iskorak do kraja ovog mjeseca" te da ćemo do 21. ili 22. marta završiti sve kako bismo otvorili pregovore o pristupanju sa Europskom unijom. 

"Potpisali smo sporazum s partnerima, i, na razini Vijeća ministara, vrlo precizno definirali sve što bismo trebali raditi i kad je u pitanju evropski put, ali i sve drugo što se treba uraditi. Ovo moramo uraditi bez bilo kakvih političkih igara, bez drugačijih pristupa, mislimo da ovaj posao moramo završiti s partnerima isključivo kroz izvršnu i zakonodavnu vlast, mi, sami u BiH, bez intervencija 'sa strane'", izjavio je Čović.

Kerim Čutuna o slučaju Moamera Kasumovića: "Dokaz trulog sistema"

Kerim Čutuna o slučaju Moamera Kasumovića: "Dokaz trulog sistema"

Poručio je partnerima - inače HDZ je u koaliciji s Trojkom (SDP, NiP i NS) te SNSD-om, da "moraju shvatiti kako moraju odustati od politike svakodnevnog mijenjanja stajališta i mišljenja oko onoga što smo vrlo precizno definirali".

U tom je kontekstu za sutra, četvrtak, najavio novi sastanak s partnerima u vlasti.

"Želimo im reći i reći ćemo im da igre političkog marketinga koje vode moraju prestati u narednih 20 dana, a pozivam i sve lidere opozicije da ovo vrijeme, koje nam se dugo vremena neće ponoviti, iskoristimo maksimalno i da politička nadmudrivanja ostavimo za neko drugo vrijeme", veli lider HDZ-a.

Upozorenje iz Washingtona: 'Neka se spreme Dragan Čović i Seka Izetbegović, a Dodik...'

Upozorenje iz Washingtona: 'Neka se spreme Dragan Čović i Seka Izetbegović, a Dodik...'

Spominjao je i "alibi politiku", za koju se nada da je neće vidjeti, te ocijenio kako europski put uz pomoć odluka koje bi nametnuo visoki predstavnik neće biti blagonaklono dočekan u EU niti će nam to pomoći da dobijemo kandidatski status. On je rekao da im se dešava da se partneri usaglase, a onda da neki od njih onda pregovaraju s nekim drugim: "No, imamo sve snimljeno." 

Onda je podvukao kako će HDZ i HNS uvijek istrajavati na poštivanju prava hrvatskog naroda, ali i prava "svoje domovine BiH". Nešto kasnije će reći i kako je on "do sada isključivo služio svom narodu i svojoj domovini".

"Hrvatski narod neće odustati od svih važnih pitanja, kada je u pitanju ustavna jednakopravnost, legitimno predstavljanje, do kraja ćemo insistitati da se poštuje Ustav. Upamtite riječ ustavoljublje - to će biti okosnica našeg djelovanja. Ipak, moramo zajednički graditi naš Ustav, taman i ako drugačije vidimo BiH", pomirljivo će Ćović nakon legitimnog veličanja. 

Kazao je i kako se "oni" nalaze između unitarista i separatista u BiH, te je uvjeren sam da bi bez HNS-a BiH bila izložena mnogo većim problemima(?!). No, ipak, nastavio je, oni "žele zajednički djelovati i naći zajednički put kako bi izgradili pravu državu, okrenuli borbi protiv korupcije, osigurali sigurnost svih građana i njihove imovine, imali primjerenu socijalnu politiku, ali i ekonomsku te demografsku politiku, ali i energetsku neovisnost".

James O'Brien održao govor na FPN-u u Sarajevu i žestoko kritikovao Dragana Čovića i Milorada Dodika

James O'Brien održao govor na FPN-u u Sarajevu i žestoko kritikovao Dragana Čovića i Milorada Dodika

A, onda je komentirao, citiramo ga "objede". 

"Prvo o Mostaru, jer smo tu danas. Ako je neko dao doprinos pomirenju u Mostaru, upravo su to HDZ i HNS pa, ako hoćete, i ja osobno. To je jedino multietnički grad u BiH. Pozivam vas da do kraja sprovedemo sporazum o Mostaru, a ovo je grad koji danas dobro živi, ima dobar turizam, u njega se investira...dovoljno je Mostar bio grad slučaj, da bi se neko pokušao igrati s tim", mišljenja je šef HDZ-a.

Konteksta radi, vrijedi napomenuti kako je Čović tokom rata u BiH vodio mostarsku tvrtku Soko, a iz te faze njegove karijere ostao je zapamćen dokument, tj. "Zamolnica" u kojoj Čović traži da mu se na prinudni rad pošalje "deset zarobljenika" iz logora HVO-a u kojima su držani Bošnjaci. Čoviću je odobren zahtjev, a on nikada nije demantirao da je potpisao tu zloglasnu zamolnicu, nego je tek rekao da "niko ko je tokom rata boravio u Sokolu ne može reći da je bio zlostavljan".

Drugi problem koji je komentirao jeste gradnja južne interkonekcije:

"Ja sam vrlo precizno rekao - u svom govoru nemam luksuz govoriti kako mi neko sugeriše. Naš prijedlog je vrlo jasno napisan - predat je i američkoj administraciji, ali i Vladi FBiH. Pisali su ga eksperti na najvišim energetskim standardima kojima se želimo sutra povezati, jer ova plinska interkonekcija veže se sa Hrvatskom. Kad mi ovo dogovorimo, tek se treba spojiti Dugopolje sa Imotskim - otprilike, opet nekih 70 km plinovoda, koji bi trebali povezati sad ovaj naš grad 

To će biti tvrtka javno poduzeće u vlasništvu FBiH, sa sjedištem u Mostaru. Ne smijemo biti naivni i neodgovorni jer je to projekt koji će se raditi najmanje 10 godina i u njega će biti uloženo stotine miliona i to ne može biti privatni interes bilo kojeg pojedinca. Od srca se zahvaljujem svima koji razumiju šta radim", zaključio je svoju konferenciju Dragan Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije