Oštre reakcije na HDZ-ov prijedlog o ličnim kartama: „Ovo pomjera granice ludila“

24
F. V.
Oštre reakcije na HDZ-ov prijedlog o ličnim kartama: „Ovo pomjera granice ludila“
Foto: Radiosarajevo.ba / Mašić, Magazinović, Đonlagić, Arnaut

Informacija da je šef Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović u proceduru uputio prijedlog Zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima, što je potvrđeno portalu Radiosarajevo.ba, izazvala je dosta reakcija.

Inače, zakon je upućen u proceduru po hitnom postupku. To znači da neće biti javne rasprave o ovom prijedlogu.

HDZ-ovo insistiranje očito je posljedica odluke Vijeća Europske unije koje je krajem prošlog mjeseca usvojilo dokument „Strateški kompas za BiH“ gdje je uvrštena formulacija o „konstitutivnim narodima“, i to unatoč protivljenju četiri zemlje članice, među kojima su zemlje Beneluksa i Njemačka!

Međutim, Hrvatska je, kako su se ranije pohvalili, uspjela pridobiti podršku “velike većine od čak 23 zemlje članice”, što smatraju svojim uspjehom u nastojanjima da utječu na odnose u Bosni i Hercegovini.

Tako su EU strukture de facto ohrabrile nastavak etno podjela među građanima BiH i brojanje krvnih zrnaca, što ovdje nikada nije donosilo dobro.

„Od ljudi koji diskriminaciju u pogledu nemogućnosti kandidovanja za Predsjedništvo BiH rješavaju tako što Srbe u FBiH primoravaju da se izjasne kao Hrvati ili Bošnjaci, te Hrvate i Bošnjake u RS primoravaju da se izjasne kao Srbi, ne čudi novi apartheidski korak naprijed“, kaže za Radiosarajevo.ba zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magaziović.

Dodao je kako je tužno da europske strukture bez riječi prihvataju atake na europske vrijednosti u BiH.

„A nerijetko ih i podržavaju u želi da za sebe obezjede novu funkciju zbog 'uspjeha' u BiH. Konkretan prijedlog neće proći, ali itekako pomjera granice ludila u BiH“, dodao je Magazinović.

Damir Arnaut iz Naše stranke potvrdio da je vidio navedeni HDZ-ov prijedlog na djelovodniku.

“Isti poslanik koji je glasao protiv mog zakona da na vozačkim dozvolama piše donorski status, čime bi se spašavali životi, hoće da na ličnim kartama piše nacionalnost. Uostalom, neka prvo riješe problem Gorana Opsenice, koji ispred HDZ-a djeluje kao kantonalni ministar Hrvat, a federalni poslanik Srbin”, rekao je Arnaut za Radiosarajevo.ba.

Legalizacija apartheida

Prema riječima Dženana Đonlagića, šef Kluba zastupnika DF u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH HDZ-ov prijedog je “pokušaj ozakonjenja apartheida”.

“Kako ne uspijeva legalizacija apartheida putem izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona, sada se to pokušava realizovati kroz tzv. prijedlog Zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima. Presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu “Zornić”, zahtijeva od institucija države da se odmaknu od principa konstituentnosti naroda, kao nametnutog i modela punog diskriminacija. U ovoj presudi se omogućava i državljanima BiH da se izjasne kao građanin/građanka Bosne i Hercegovine”, rekao je Đonlagić.

Dodaje da i ovaj prijedlog Zakona to onemogućava i ponovo uvodi novi vid diskriminacije.

“Naravno, koncept građanske države za koju se zalažemo ne znači da neko nema pravo da ima i etničku pripadnost, samo što to ne može značiti da ima unaprijed definisanu prednost ili ekskkuzivitet. Zato je budućnost uređenja države u tome da u novom Ustavu građanin, pojedinac, čovjek bude suveren sa svim svojim temeljnim individualnim pravima, koja u sebi sadrže sve, uključujući i da se etnički opredijeli ili neopredijeli, što je slobodna volja svakog pojedinca”, ukazao je Đonlagić.

Damir Mašić iz SDP-a je otišao i korak dalje te je HDZ-ov prijedlog usporedio sa nacističkim “rješenjima”.
“U novembru 1935. u Reichstagu je donesen Zakon o državljanstvu Reicha, gdje su se svi građani u dokumentima morali izjasniti kao Nijemci, Jevreji ili drugi, na osnovu čega su ostvarivali biračko pravo, pravo kod javnih službi i sl. Znači copy-paste”, upozorio je Mašić.

Relikti mračne prošlosti

Mašić je citirao naučni rad Stjepana Leke i Valentine Markasović “Antisemitizam u Trećem Reichu” u kojem izrijekom piše:

“Zakon o državljanstvu odredio je da državljani Reicha mogu biti samo Nijemci i građani “srodne” krvi te da shodno tome samo oni mogu posjedovati građanska i politička prava. Dana 14. studenog 1935. izdan je dodatni dekret na taj zakon kojim je Židovima (ali i Romima) strogo određeno da ne mogu biti državljani Reicha te da ne mogu prakticirati politička prava ili biti zaposleni u javnim službama. U drugom dijelu tog dekreta zakonski je bio određen pripadnik židovske “rase”. Tako je zakon propisivao da je “Židov ona osoba kojoj su najmanje troje djedova ili baka rasno bili potpuni Židovi.” Zakon je dalje navodio slučajeve kada je bio dovoljan i manji broj židovskih predaka da bi rasno bili određeni kao Židovi…”

Tako se historija ponavlja u Europi u kojoj desnica finansirana Vladimirom Putinom ponovo buja. Ohrabrena iz EU, domaći akteri u glavnom gradu BiH predlažu „rješenja“ koja u najmanju ruku liče na ona iz uspona zla koje je bilo poraženo upravo 6. aprila 1945. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije