Đonlagić: Kad nije uspio aparthejd HDZ BiH uvodi novi vid diskriminacije

11
Radiosarajevo.ba
Đonlagić: Kad nije uspio aparthejd HDZ BiH uvodi novi vid diskriminacije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dženan Đonlagić

Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika DF u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH reagirao je na prijedlog zakona Nikole Lovrinovića (HDZ BiH) kojim bi se pripadnost narodu upisivala u rodni list i lične dokumente.

"Kako ne uspijeva legalizacija aparthejda putem izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona, sada se to pokušava realizovati kroz tzv. prijedlog Zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima. Presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu “Zornić”, zahtijeva od institucija države da se odmaknu od principa konstituentnosti naroda, kao nametnutog i modela punog diskriminacija. U ovoj presudi se omogućava i državljanima BiH da se izjasne kao građanin/građanka Bosne i Hercegovine.

I ovaj prijedlog Zakona to onemogućava i ponovo uvodi novi vid diskriminacije. Naravno, koncept građanske države za koju se zalažemo ne znači da neko nema pravo da ima i etničku pripadnost, samo što to ne može značiti da ima unaprijed definisanu prednost ili ekskluzivitet.

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

Zato je budućnost uređenja države u tome da u novom Ustavu građanin, pojedinac, čovjek bude suveren sa svim svojim temeljnim individualnim pravima, koja u sebi sadrže sve, uključujući i da se etnički opredijeli ili ne opredijeli, što je slobodna volja svakog pojedinca", kazao je Đonlagić, prenosi NAP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije