DF nakon glasanja: HDZ nije ništa drugo nego instrument ruske politike BiH

10
Radiosarajevo.ba
DF nakon glasanja: HDZ nije ništa drugo nego instrument ruske politike BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Kongres DF-a (arhiv)

Demokratska fronta reagovala je nakon današnjeg glasanja delagata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, kada je riječ o inicijativi za usaglašavanje bh. stavova sa stavovima EU prema Rusiji.

"Današnje glasanje delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine a koji dolaze iz HDZ-a BiH, protiv inicijative za usaglašavanje bh. stavova sa stavovima EU prema Rusiji, odnosno protiv sankcija Ruskoj Federaciji, u konačnici je ponudilo neoboriv dokaz tome da HDZ BiH nije ništa drugo nego instrument ruske politike BiH.

Demokratska fronta je još prije skoro pet godina djelovanje HDZ-a nedvosmisleno nazvala proruskim djelovanjem. Nažalost, trebalo je proteći puno vremena, kao i to da sam predsjednik HDZ-a Dragan Čović glasa protiv uvođenja sankcija Rusiji, da bi stvari u tome smislu postale očigledne.

Otkriveni detalji: Kako su Alija Delimustafić i društvo preprodavali stanove umrlih Sarajlija

Otkriveni detalji: Kako su Alija Delimustafić i društvo preprodavali stanove umrlih Sarajlija

Danas, kada je to svima jasno, želimo još jednom podcrtati da se cjelokupna HDZ-ova ideološko - politička matrica zasniva na neosvojetskim konceptu konstitutivnosti naroda koji je suprotan evropskim i NATO standradima, stoga i ne začuđuje da HDZ glasa u korist intresa Ruske Federacije a protivno intresima Evropske unije, čijoj politici ne želi da se pridruži, te protiv interesa NATO-a, i u konačnici, što je najgore, protiv intresa države Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom želimo posebno naglasiti da je postojanje ovakvog Doma naroda direktna posljedica postojanja same konstitutivnosti naroda, koja je danas iskorištena u cilju zaštite ruskih interesa u BiH.

S tim u vezi pozivamo zapadno – demokratske partnere Bosne i Hercegovine da uzimajući u obzir HDZ-ovu otvorenu podršku ruskoj agresiji i ruskoj politici preispitaju svoj odnos prema HDZ-u BiH i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, jer politika koju pomenuti provode dovodi do ugrožavanja evropskog i NATO puta države Bosne i Hercegovine, odnosno do ugrožavanja njenih ključnih vanjsko političkih prioriteta", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije