Džaferović na izjavu predsjednika Hrvatske: Zorane, ni sapun ni parfem ne pomažu

7
Radiosarajevo.ba
Džaferović na izjavu predsjednika Hrvatske: Zorane, ni sapun ni parfem ne pomažu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović/Arhiv

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, ponovo je izazvao oštre kritike na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini kada je rekao da je uređenje te zemlje kao građanske države „daleki san i lijepa stvar“, ali da „prvo treba sapun, a onda parfem“.

Na Facebooku se oglasio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović čiju izjavu prenosimo u cijelosti:

"Izjave koje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović daje u posljednje vrijeme puno više govore o njemu samome nego o Bosni i Hercegovini.

Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i ksenofobiju, a tu ni sapun ni parfem ne pomažu", napisao je Džaferoviću.

Korisnici društvenih mreža izjavu Milanovića usporedili su s grafitom koji je napisao nepoznati holandski vojnik na zidu kasarne u Potočarima, u Srebrenici, na istoku Bosne nešto prije genocida u julu 1995. godine nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Opisujući bosansku ženu, holandski vojnici su na zidu napisali: "No teeth?... A mustache?... Smel like shit?... Bosnian Girl!" („Nema zuba?... Ima brkove?... Smrdi kao govno?... Bosanska djevojka!“).

Podsjetimo, među prvima se na izjavu Milanovića oglasila se ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević, koja je retweetala tweet režisera Dine Mustafića. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije