Oštra izjava Zukana Heleza: 'Kakvu poruku šaljemo ukoliko Zoranu Galiću damo otpremninu?'

11
Radiosarajevo.ba
Oštra izjava Zukana Heleza: 'Kakvu poruku šaljemo ukoliko Zoranu Galiću damo otpremninu?'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zukan Helez

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održalo je u četvrtak, 8. augusta, vanrednu telefonsku sjednicu povodom odlučivanja o zahtjevu za razrješenje Zorana Galića, zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a koji je lično podnio.

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, je rekao da su Helez, Forto, Hurtić i on glasali za smjenu Zorana Galića.

Svoju odluku o smjeni Zorana Galića je dan ranije najavio ministar odbrane BiH, Zukan Helez.

Počelo suđenje dvojici crnogorskih državljana, optuženi da su počinili silovanja u ratu u BiH

Počelo suđenje dvojici crnogorskih državljana, optuženi da su počinili silovanja u ratu u BiH

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Zatražit ću da Vijeće Ministara BiH smijeni Zorana Galića sa pozicije zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH. Neću podržati da bude razriješen dužnosti sa ove pozicije, jer bi to značilo da će zadržati benefite koje je ostvario imenovanjem na poziciju zamjenika direktora SIPA-e, uključujući i otpremninu.

Elmedin Konaković: Helez, Forto, Hurtić i ja smo jednoglasno za smjenu Galića

Elmedin Konaković: Helez, Forto, Hurtić i ja smo jednoglasno za smjenu Galića

Kakvu poruku šaljemo, ukoliko Zoranu Galiću, koji je se nalazi u bjekstvu i za kojim Tužilaštvo BiH traži raspisivanje crvene Interpolove potjernice, damo otpremninu?

Galić je osumnjičen za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela. Prema informacija Tužilaštva BiH on je ilegalno napustio zemlju te se nalazi u Hrvatskoj.
Osobe osumnjičene za takva kriminala djela, a posebno oni koji se nalaze u bjekstvu, moraju odmah biti smijenjeni sa pozicije koje obnašaju.

Raduje me da su pravosudni organi počeli procesuirati djela visoke korupcije u našoj zemlji. Smatram da su takva djela rak rana našeg društva.

Pozivam vlasti susjedne Republike Hrvatske da odmah uhapse i isporuče Zorana Galića našoj zemlji kako bi odgovarao za navode iz optužnice. Iskreno se nadam da vlasti susjedne Hrvatske neće pružiti utočište odbjeglom Galiću koji je sarađivao s kriminalcima koje je hapsio hrvatski USKOK.

Zatražit ću da Vijeće Ministara BiH smjeni Zorana Galića sa pozicije zamjenika direktora Državne agencije za istrage i...

Posted by Zukan Helez on Wednesday, August 7, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije