Osman Bećirović za manje od sat vremena ostao bez 15 hiljada komada pastrmke: "Sve su uginule"

2
Fena
Osman Bećirović za manje od sat vremena ostao bez 15 hiljada komada pastrmke: "Sve su uginule"
Foto: Fena / Osman Bećirović izgubio je svu ribu

Suša i visoke temperature utjecale su ove godine na proizvodnju ribe u BiH, o čemu svjedoči i primjer vlasnika ribnjaka iz Konjević Polja Osmana Bećirovića kojem je u julu u ribnjaku za manje od sat vremena uginulo 15 hiljada komada pastrmke.

Bećirović ribnjak posjeduje od 2014. godine i taj posao radi veoma predano i s ljubavlju.

"Ribnjak sam uradio ličnim sredstvima, građevinski radovi su trajali tri godine. Dizao sam kredite kako bi izgradio ribnjak, a sredstvima Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih lica sam izvršio poribljavanje. Ove godine je nažalost za jedan sat uginulo 15 hiljada komada pastrmke. Pokušao sam da kompresorom proizvedem kiseonik i da ih spasim, ali nisam uspio. Sve su uginule i danas nemam nijedne", ispričao je Bećirović.

Zbogom, dobri čovječe: Sarajevski medicinari tužnom kolonom odali počast Aldinu Subašiću

Zbogom, dobri čovječe: Sarajevski medicinari tužnom kolonom odali počast Aldinu Subašiću

On je svoju štetu prijavio i Opštini Bratunac, čija je nadležna komisija to evidentirala, ali dosad, kaže, nije dobio nikakvu pomoć.

"Ne mogu sam ponovo pokrenuti ovaj posao, jer imam minimalnu penziju. Iskreno, prijeko mi je potrebna pomoć drugih. Imao sam štete oko 10.000 KM. Ipak, neću odustati, proizvest ću mlađ, pa ću ići korak po korak s uzgojem pastrmke", optimističan je Bećirović.

Naglašava da je kvalitet pastrmke bio veoma dobar zbog čiste prirode, a redovno je radio i na čišćenju jer, kako kaže, pastrmke neće nečistoću: "Jedini sam na regiji Birač s proizvodnjom pastrmke i moji kupci su uglavnom bili pravoslavci, a najviše se prodalo ribe tokom pravoslavnog posta. Nije jednostavno vidjeti ovu štetu, ali život ide dalje i ne treba odustati od ponovog pokretanja uzgoja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije