Posljedica klimatološkog fenomena: Juli 2024. godine je bio drugi najtopliji mjesec ikada

0
Radiosarajevo.ba
Posljedica klimatološkog fenomena: Juli 2024. godine je bio drugi najtopliji mjesec ikada
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zabilježene visoke temperature

Prosječna temperatura zraka u julu iznosila je 16,91 stepeni Celzijusa što ga svrstava u drugi najtopliji mjesec ikada, sudeći prema podacima koje je objavio Copernicus, komponenta za posmatranje Zemlje svemirskog programa Evropske unije.

U poređenju s prošlogodišnjim julom, kada je prosječna temperatura zraka bila 16,95 stepeni, ovi mjeseci su najtopliji u historiji. Ali, protekli juli postavio je još jedan rekord.

"Svjedočili smo dva najtoplija dana ikada zabilježena. Dakle, juli je također bio rekordan mjesec na svoj način, iako je prosječna temperatura za cijeli mjesec nešto niža od one u julu 2023. godine", objašnjava Julien Nicolas, klimatolog u Copernicusu.

Avanturista pustio da ga ugrize crna udovica, a onda mu se desilo nešto što niko nije očekivao

Avanturista pustio da ga ugrize crna udovica, a onda mu se desilo nešto što niko nije očekivao

Ovim podacima je završena serija od 13 uzastopnih mjesečnih rekorda globalnih temperatura, koja je započela u junu prošle godine. Ipak, stručnjaci iz programa Copernicus ističu da je razlika između indikacija za 2023. i 2024. toliko mala da ne dovodi u pitanje cjelokupni kontekst globalnog zagrijavanja.

"Posljedice globalnog zagrijavanja nisu počele na početku ove serije (od juna 2023.). Posmatramo ih već dugi niz godina, a kraj ove serije rekorda neće označiti kraj posljedica globalnog zagrijavanja", upozorava Julien Nicolas.

Klimatolog nudi objašnjenje za visoke temperature posljednjih mjeseci. Julien Nicolas naglašava da se ovaj globalni porast podudara s razvojem fenomena El Niño u Pacifiku, koji uzrokuje zagrijavanje površine okeana i planete.

Međutim, fenomen El Niño je okončan prije nekoliko mjeseci. Pacifik je sada u neutralnom vremenu prije dolaska La Niñe, fenomena suprotnog El Niñu, u narednim mjesecima.

"Činjenica da vidimo temperature koje su nešto niže od onih koje smo uočili prije godinu dana dio je ove tranzicije između toplijih od prosjeka uslova u ekvatorijalnom Pacifiku koji su povezani s El Niñom i hladnijih od prosjeka koji se očekuju pred kraj godine", napominje Julien Nicolas, piše Euronews.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije