Dolazi doba hladne La Niñe: Vremenski ekstremi će se osjetiti i u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Dolazi doba hladne La Niñe: Vremenski ekstremi će se osjetiti i u BiH
Foto: Screenshot / Nevrijeme

Završava El Niño, stižu hladniji uvjeti - La Niña. To je vijest koju je objavila Svjetska meteorološka organizacija i koju su svi odmah počeli analizirati. El Niño je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra, što znači više temperature površine oceana u istočnom i središnjem Pacifiku, a La Niña donosi niže temperature Tihog oceana oko ekvatora te je povezana s dva ekstrema, s jedne strane s poplavama, a s druge strane i sušama.

WMO je objavio da postoji 60 posto izgleda da će se usloviLa Niñe pokazati između jula i septembra te 70 posto između augusta i novembra.

"Iznimno visoke temperature površine mora i dalje će igrati važnu ulogu u sljedećim mjesecima - naglasili su iz organizacije. La Niña se već razvila na Pacifiku, a za stručniji komentar situacije pitali smo profesora Zorana Zadru.

EURO 2024 | Danas saznajemo protivnike Njemačkoj i Švicarskoj u četvrtfinalu

EURO 2024 | Danas saznajemo protivnike Njemačkoj i Švicarskoj u četvrtfinalu

"La Niña je hladna struja nasuprot toplom El Niñu, a koja se javlja na Pacifiku i često. Baš kao i El Niño, i La Niña ima svoje djelovanje na globalnu klimu. Naravno, riječ je o prirodnim ciklusima koji se javljaju svakih od 4 do 5 godina, a koji na globalnoj razini znaju donijeti svoje ekstreme. Zna se to odraziti i na Europu, ali zbog, geografski, dalekog Pacifika od Europe, djelovanje ovih fenomena nešto je manje na Starom Kontinentu, no neke poveznice ipak postoje. La Niña bi trebala idućih od godinu do dvije sniziti globalnu temperaturu u odnosu na dosadašnji El Niño koji je podigao globalnu temperaturu. Ipak, sve su to prirodni ciklusi koji su se događali i prije - objašnjava Zadro. Kad je BiH u pitanju, pitamo ga kakvo nas ljeto očekuje.

"Više informacija iznijet ću polovinom mjeseca, međutim, ako bih ovako ukratko, ne očekujem pretjerano ekstremno vruće i sušno ljeto te bi općenito u cijelom našem okružju moglo biti čestih pljuskova, grmljavina, a vjerojatno i jačih grmljavinskih oluja koje bi donosile sa sobom česta osvježenja, a prekidale nizove vrućina" kaže. 

Meteorolozi objavili prognozu do 20. juna: Dolaze temperature do 36 stepeni, a evo kad će biti kiše

Meteorolozi objavili prognozu do 20. juna: Dolaze temperature do 36 stepeni, a evo kad će biti kiše

"U načelu, El Niño je napravio više problema s vremenom na ovim područjima, pa očekujemo da će se s dolaskom La Niñe situacija globalno smiriti - kazao je. La Niña najveći utjecaj ima na Australiju, Indoneziju te Južnu i Središnju Ameriku - područja oko ekvatora i južnu Zemljinu polutku.

Ona sa sobom također obično nosi i jaču sezonu uragana. El Niño, koji je počeo prošle godine, u historiji će ostati upamćen kao jedan od pet najjačih fenomena te vrste od kada postoje mjerenja, piše Reuters. Svakoga mjeseca od lipnja 2023. zabilježen je novi temperaturni rekord, a 2023. je bila daleko najtoplija godina u povijesti mjerenja.

Uz događaj El Niño, ne znači da će doći do stanke u dugoročnim promjenama klime jer će se naš planet nastaviti zagrijavati zbog stakleničkih plinova koji dovode do zadržavanja topline. Iznimno visoke površinske temperature mora nastavit će imati značajnu ulogu tokom sljedećih mjeseci, navodi Ko Barrett, zamjenica glavne tajnice WMO-a.

Proteklih devet godina bilo je najtoplije u historiji mjerenja unatoč utjecaju višegodišnje pojave La Niña od 2020. do početka 2023., koja je dovela do snižavanja temperatura, piše Jutarnji.

Fenomen El Niño bio je na vrhuncu u decembru 2023. kao jedna od pet najsnažnijih takvih pojava u historiji mjerenja. Sve ekstremnije vremenske prilike nastavit će se zbog dodatne topline i vlage u atmosferi. Inicijativa "Rana upozorenja za sve" (Early Warnings for All) stoga ostaje prioritet WMO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije