COVID-19 / OS BiH spremne staviti na raspolaganje resurse za pomoć u zaštiti od pandemije

17. 03. 2020. u 16:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 46

Oružane snage BiH su spremne staviti na raspolaganje resurse u cilju pomoći civilnom stanovništvu u zaštiti od pandemije. 

Trenutna situacija u borbi protiv širenja koronavirusa primarno nalaže angažman zdravstvenog sistema u BiH, dok će angažman Oružanih snaga BiH će biti definisan posebnim odlukama Predsjedništva BiH, a na zahtjev nadležnih institucija. Do sada Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o upotrebi resursa Oružanih snaga BiH.

„Oružane snage BiH će staviti na raspolaganje svoje kapacitete. Angažman Oružanih snaga BiH bi podrazumijevao postavljanje i održavanje šatorskih punktova na graničnim prelazima i drugim planiranim lokacijama. Trenutno vršimo pripremu ljudstva i materijalno tehničkih sredstava za postavljanje šatora na određene lokacije, a koje će posebnim zahtjevom biti dostavljeni i odobreni od strane Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta“, saopćeno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

Ukoliko Predsjedništvo BiH zatraži i drugi vid angažmana Oružane snage BiH će se staviti u funkciju i odgovoriti u skladu sa zahtjevom, bilo da se radi o angažovanju potrebnog ljudstva ili ustupanju materijalno-tehničkih sredstava.

„Još jednom naglašavamo da će Oružane snage BiH djelovati na zahtjev i uz odobrenje Predsjedništva BiH, i biti spremne da reaguju u skladu sa zakonom propisanom misijom i u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta pružiti pomoć civilnom stanovništvu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine“, kazali su iz Ministarstva odbrane BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA