Oružane snage BiH gase požar kod Mostara

Radiosarajevo.ba
Oružane snage BiH gase požar kod Mostara
Foto: OSBiH / Vojska na terenu

Pripadnici 4. pješačke brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u noći sa 12/13. aprila, ljudskim i materijalnim resursima pružili su potporu civilnim organima u gašenju i lokaliziranju požarišta na području Rujišta, izletišta sjeverno od Mostara.

U gašenju požara na drugom dijelu Rujišta, sudjeluje i helikopter UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OSBiH iz Rajlovca, koji je na području Mostara angažiran od petka 10. aprila.

Situacija sa požarima u HNK: Najgore je u okolini Mostara

Na poziv civilnih struktura vlasti Grada Mostara, u nedjelju u večernjim satima, pripadnici 4. pješačke brigade OSiH stavili su tražene resurse na raspolaganje.

Pripadnici iz sastava Topničke bojne 4. pješačke brigade OSBiH iz Livča kod Mostara, cisternom za gašenje vode su u veoma kratkom roku izašli u zonu Potporima, sa zadaćom punjenja i dotura vode do mjesta gašenja požara.

Zajedno sa skupinom civila, pripadnicima Gorske službe spašavanja i u koordinaciji s Profesionalnom vatrogasnom postrojbom Mostar zadatak je realiziran, i u tom dijelu Rujišta požar je stavljen pod kontrolu i ugašen.

Izletište Rujišta ima veliku vrijednost i zbog činjenice da na tom području raste endemska vrsta drveta - Munika.

"Pripadnici OSBiH su još jednom iskazali visoku obučenost te pokazali spremnost za suradnjom i pomoći civilnim organima u vanrednim situacijama, što je jedna od glavnih misija OSBiH.

Svi zadaci se ispunjavaju uz provođenje sigurnosnih mjera u vrijeme pandemije COVID-19", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije