Optuženi negirali krivnju za zločine u 'Silosu'

Radiosarajevo.ba
Optuženi negirali krivnju za zločine u 'Silosu'

Poštovani sude, nisam kriv ni po jednoj tačci optužnice, glasila je rečenica koju su danas (21. februara), jedan za drugim, ponovili Mustafa Đelilović i drugi: Fadil Čović, Mirsad Šabić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember.

Ročište za izjašnjenje o krivnji za optuženog Nezira Kazića bit će naknadno održano, jer je ovaj rekao kako nije shvatio optužnicu, te da nije imao vremena da se konsultuje sa svojim braniocem.

Mučenja, prisiljavanja...

Svu osmoricu optuženih Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene nad osobama srpske i hrvatske nacionalnosti koje su držane u logoru Silos u Tarčinu, te objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole 9. maj u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne Krupa.

Državno tužilaštvo smatra da je veliki broj civila i ratnih zarobljenika bio protivpravno zatočen u navedenim objektima, gdje su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje i prisiljavanju na prinudni rad, uz oduzimanje prava na pravično suđenje, a neke su osobe i preminule.

Priča o tarčinskom Silosu

Prema optužnici, Mustafa Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine Hadžići i predsjednik Kriznog štaba, a kasnije Ratnog predsjedništva Hadžića, Fadil Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići i član Kriznog štaba, a Mirsad Šabić komandir Policijske stanice Pazarić. Optuženi Nezir Kazić je bio komandant 9. brdske brigade Armije RBiH, a Bećir Hujić i Halid Čović su obavljali funkcije upravnika i zamjenika upravnika logora Silos.

Šerif Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u Silosu i upravnik logora u magacinu u kasarni Krupa, a Nermin Kalember stražar u Silosu.

A porodice optuženika krajem januara razgovarali su sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Mustafom ef. Cerićem, kojem su poručili kako optuženici nisu krivi i da će to biti i dokazano na sudu. Porodice su dodale da ljudi jesu bili zatvarani u Silosu, ali kao zatvorenici, oni kod kojih je nađeno oružje.

Reisova podrška

„Hapsile su ih tadašnje legalne vlasti i niko nije stradao na tom mjestu“, poručeno je reisu Ceriću.

Reis Cerić je podržao zahtjeve članova porodica optužene osmorice:

"Hoćemo vjerovati u institucije države, sudove i tužilaštva, ali naša borba za našu čast bila je legitimna jer su nas željeli uništiti kao narod. Ali svako odgovoran za zločine treba da bude kažnjen.“

Optuženi se nalaze u pritvoru od 24. novembra 2011, a današnje ročište održano je pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH. Inače, početak sudskog procesa trebao bi početi u narednih 30 ili 60 dana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije