Plemenita misija: Faruk Suljović nadomak Olimpa, bh. javnosti poslao i poruku

0
Anadolija
Plemenita misija: Faruk Suljović nadomak Olimpa, bh. javnosti poslao i poruku
FOTO: AA / Bosanac Faruk Suljović privodi kraju humanitarni triatlon od Sarajeva do grčkog Olimpa

Faruk Suljović, 22-godišnji student iz Sarajeva, koji je 25. augusta krenuo iz glavnog grada Bosne i Hercegovine na krajnje zahtjevni triatlon do grčkog Olimpa s ciljem prikupljanja novca za teško oboljele građane, ističe da je pobjeda blizu i da se približava konačnom cilju.

"Pobjeda je blizu, još samo 150 kilometara do grada Litochoro koji se nalazi u podnožju planine Olimp. A koliko će ova pobjeda biti velika jedino zavisi od bosanskohercegovačke javnosti. Ona će diktirati značaj ovog humanitarnog triatlona svojim novčanim donacijama. Danas su završene sve aktivnosti za jedanaesti dan ovog poduhvata. Trenutno se nalazim u gradu Kozani, Grčka". 

"Danas sam stigao iz grada Kastoria tako što sam kao i uobičajeno pretrčao prvih 20 kilometara, te zatim biciklirao 50 kilometara koliko je ostalo do Kozana", rekao je Suljović.

Iz Ambasade SAD za Radiosarajevo.ba o izmjeni nastavnog plana u RS: "Ugrožavanje stabilnosti u BiH"

Iz Ambasade SAD za Radiosarajevo.ba o izmjeni nastavnog plana u RS: "Ugrožavanje stabilnosti u BiH"

"Ova dionica je ujedno najduža i najzahtjevnija na ovom poduhvatu, te sam je ostavio za kraj da predstavlja veliko finale i veliki izazov. U petak je planiran finalni uspon na planinu Olimp. Osvajanje najvećih vrhova Olimpa smo morali pomjeriti dan ranije zbog loše vremenske prognoze za subotu što mojem timu i meni dodatno otežava ovaj izazov, jer ćemo uspon, koji je predviđen da traje dva dana, morati preći za jedan dan", kazao je ovaj Sarajlija.

Potom je pozvao bosanskohercegovačku javnost da "kupuje" što više njegovih kilometara, jer se bliži kraj ovog humanitarnog triatlona.

Ponos Bosne i Hercegovine: Faruk Suljović dionicu triatlona posvetio preminuloj Đulferi Avdić

Ponos Bosne i Hercegovine: Faruk Suljović dionicu triatlona posvetio preminuloj Đulferi Avdić

Ovaj mladi Sarajlija je sa nepunih deset godina izgubio oca koji nije dobio bitku sa rakom, što je Faruka najviše i potaklo da triatlon do Grčke posveti upravo oboljelima kojima je potrebna pomoć drugih ljudi.

Planirano je da ukupni put traje 14 dana kroz pet država i to Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Grčku. Ukupno će na kraju istrčati 240 kilometara, 600 kilometara će voziti bicikl i imat će nekoliko preplivanih kilometara. Dionica je zahtjevna, teren je brdovit, što ujedno simbolizira teški put liječenja osoba koja se bore sa teškim oboljenjima.

Na put sa Farukom krenuo je i njegov tim kojeg čine fotograf, planinar i koorganizator projekta koji će se brinuti da sve prođe kako je i planirano.

Za Farukove kilometre svi koji žele mogu donirati novac, a sva prikupljena sredstva idu u Fond za liječenja Udruženja Pomozi.ba. Osim kupovine kilometara putem internet platforme, donacije su moguće i pozivom na trajni humanitarni broj Fonda za liječenje 17021, kojim se doniraju 2 KM kao i žiro računa sa naznakom "Farukovi kilometri“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije