Ministar Katica oštro odgovara Šaljiću: 'Vaše politikanstvo ilustrira duboko neznanje zakona'

11
Radiosarajevo.ba
Ministar Katica oštro odgovara Šaljiću: 'Vaše politikanstvo ilustrira duboko neznanje zakona'
Foto: Kolaž / Katica/Šaljić

Zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), Jasmin Šaljić, zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova KS (MUP KS) da podnese krivične prijave zbog nedavnog uništavanja državne zastave na vrhu Jahorine.

Šaljić je na svom Facebook profilu oštro kritizirao neaktivnost policije, optužujući ih da ignorišu slučaj i ne preduzimaju potrebne mjere.

Šaljić je u svom postu izrazio nezadovoljstvo zbog nedostatka reakcije MUP-a i pozvao ministra Admira Katicu da odmah pošalje policiju na uviđaj, provedu potrebne policijske procedure. On je također kritikovao lokalne pojedince za koje tvrdi da su se javno hvalili uništavanjem zastave i sugerirao da bi trebali uništiti svoja lična dokumenta ako im smeta državna simbolika.

Nermin Nikšić objavio video s otvaranja mosta i zanimljivu poruku o navikama - ko priča, a ko radi?

Nermin Nikšić objavio video s otvaranja mosta i zanimljivu poruku o navikama - ko priča, a ko radi?

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katic, brzo je reagirao na ove optužbe. U odgovoru Šaljiću, Katica je istaknuo da je Šaljićev poziv neosnovan jer se MUP KS drži zakonskih nadležnosti i procedura.

"Mislio sam da me više ništa ne može iznenaditi, ali kad sam vidio da jedan skupštinski zastupnik koji godinama sjedi u skupštinskim klupama i trebalo bi da zastupa interese građana, zapravo ne poznaje ni osnovne zakone kantona u kojem je dio zakonodavne vlasti, shvatio sam da ipak može.

Kako drugačije da shvatim poziv zastupnika Šaljića upućen "ministru Katici da odmah pošalje kantonalnu policiju na lice mjesta da izvrše uviđaj, provedu ostale policijske procedure i operativne radnje, obavijeste javnost te podnesu krivične prijave po službenoj dužnosti"...

Ministar Katica nakon ubistva u Sarajevu: Svjesni smo uznemirenosti građana

Ministar Katica nakon ubistva u Sarajevu: Svjesni smo uznemirenosti građana

Uvaženi zastupniče, podsjećam vas da je ovo pravna država u kojoj se poštuju ovlasti i nadležnosti, a posebno operativna samostalnost policije. Pročitajte zastupniče Zakon o unutrašnjim poslovima KS, a sramota je što dosad niste. Ministar ne upravlja policijom, operativnim djelovanjem i raspoređivanjem. To radi policijski komesar. I, nema potrebe da vi govorite bilo kome kako da radi svoj posao, zloupotrebljavajući ovaj slučaj za svoju samopromociju, kao i promociju političke partije kojoj pripadate.

Vaše politikanstvo samo ilustrira vaše duboko neznanje. Ali, nije sramota ne znati, sramota je ne naučiti. Ipak, imajući u vidu da vaš stranački kolega zastupnik reče na skupštinskom zasjedanju posvećenom sigurnosnoj situaciji da njega ne zanima rad policije, nego politika, jasno mi je otkud vaša potreba za ovakvim izjavama. Vi se ne bavite suštinom nego politikanstvom.

Zbog javnosti, a ne zbog vas, reći ću da sam odmah razmotrio ovaj slučaj sa policijskim komesarom i da Uprava policije MUP-a KS poduzima sve što je u njenoj nadležnosti, te sam dobio uvjeravanja policijskog komesara da će javnost biti upoznata sa poduzetim mjerama. Za razliku od vaše retorike i populizma kojem pribjegavate, a koji u ovom momentu nikom nije potreban, MUP KS radi svoj posao.

Zastupniče Šaljić, ovo je pravna država u kojoj se primjenom zakona i mudrim, zakonitim potezima, postiže cilj. A, sad, zastupniče, uzmite u ruke Zakon o unutrašnjim poslovima KS i educirajte se za dobro svih građana koje zastupate", poručio je ministar Katica Jasminu Šaljiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije