Opozicija u akciji: Bišćević-Tokić podnijela zahtjev Ustavnom sudu FBiH zbog imenovanja Vukoje

9
Radiosarajevo.ba
Opozicija u akciji: Bišćević-Tokić podnijela zahtjev Ustavnom sudu FBiH zbog imenovanja Vukoje
Facebook / Jasmina Biščević-Tokić

Zastupnica SDA u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Jasmina Bišćević-Tokić, u ime opozicijskih stranaka, zatražila je privremenu mjeru od Ustavnog suda Federacije BiH u vezi s odlukom o imenovanju Marina Vukoje u Ustavnom sudu BiH.

Bišćević-Tokić je na svom Facebook profilu saopštila kako je zahtjev Ustavnom sudu Federacije BiH poslala u ime klubova SDA, DF i SBiH u Parlamentu FBiH, a njenu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Danas sam u ime klubova zastupnika SDA, DF i SBiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ustavnom sudu FBiH podnijela zahtjev za donošenje privremene mjere u predmetu U-7/24 koji će Sud razmatrati na svojoj sjednici koju je zakazao za 27. maja 2024. godine.

Ursula Von der Leyen o Ukrajini: Zamrzavanje sukoba je recept za nove ratove

Ursula Von der Leyen o Ukrajini: Zamrzavanje sukoba je recept za nove ratove

U zahtjevu je, pored ostalog, navedeno:

U svojstvu aktivno legitimisanih podnosilaca zahtjeva za rješavanje spora između 40 zastupnika i rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a u cilju sprečavanja nastanka štetnih posljedica za ustavnost u Federaciji Bosne i Hercegovine, podnosimo zahtjev Ustavnom sudu Federacije BiH da u predmetu zavedenom pod brojem U-7/24, shodno odredbama Poslovnika Ustavnog suda Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH“ broj: 4/10 i 18/16) donese Rješenje o privremenoj mjeri kojom se Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nalaže da, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda FBiH u predmetu U-7/24, odloži razmatranje izbora sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH", napisala je Bišćević-Tokić na svom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije