Parametri divljaju: Instalacija kineskih respiratora obustavljena i na KCUS-u

2
B. T.
Parametri divljaju: Instalacija kineskih respiratora obustavljena i na KCUS-u
Foto: FUCZ / Sporni respiratori

Tek što je počela, instalacija spornih respiratora koje je Federacija BiH za 10,5 miliona KM nabavila posredstvom firme Srebrena malina nabavila iz Kine, obustavljena je i u Sarajevu, tačnije Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)!

Podsjetimo, jučer je utvrđeno i da su dva uređaja dostavljena u goraždansku bolnicu, također neispravna. 

Da postoji problem i sa uređajima namijenjeim za KCUS, potvrdio nam je  Almir Badnjević, direktor laboratorije Verlab, koja je zadužena za verifikaciju ovih uređaja.

Prema njegovim riječima, danas su u KCUS-u, zajedno sa predstavnicima te medicinske ustanove i firme firme ovlaštene za servis Profesional Medical iz Beograda, ustanovili da postoji sistemska greška.

Almir Badnjević  - undefined

FOTO: Arhiv: Almir Badnjević

"Ustanovljeno je da se verifikacija ne može sprovesti, da parametri divljaju i da je neophodno da ovlašeni servis, zajedno sa proizvođačem, pokuša riješiri problem", kazao je Badnjević u izjavi za Radiosarajevo.ba. 

Prema njegovim riječima, u narednih desetak dana bila je planirana instalacija i u ostalim medicinskim ustanovama. 

"Ne znam šta će se dalje dešavati. Ksda su vidjeli da je danas u Sarajevu ista situacija kao i jučer u Goraždu, sve su spakovali i vratili nazad u Civilnu zaštitu", kazao nam je Badnjević. 

Podsjećamo, radi se o respiratorima koje je Vlada FBiH, odnosno Federalna uprava civilne posredstvom firme Srebrena malina. Za 100 respiratora, na početku pandemije plaćeno je 10,5 miliona KM. 

Naime, zbog krajnje sumnjive nabavke, Tužilaštvo BiH sprovodi istragu, u kojoj su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

Federalna uprave civilne zaštite saopćila je jučer da je 21.10.2020. godine potpisala sporazum o poslovnoj saradnji sa firmom DRE Medical Sarajevo, sestrinskom firmom Profesional Medic  iz Srbije, koja je donator usluga transporta, pregleda, instalacije, servisa prilikom puštanja u rad, puštanja u rad i obuke osoblja za 100 komada ventilatora ACM812A. 

Ovi su uređaji, u skladu sa Zaključkom Federalnog štaba civilne zaštite, raspodjeljeni po zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije