Općina Hadžići se oglasila: Protivljenje bilo kakvom novom smještaju migranata

1
Radiosarajevo.ba
Općina Hadžići se oglasila: Protivljenje bilo kakvom novom smještaju migranata
Foto: Općina Hadžići / Današnji sastanak

U zgradi općine Hadžići danas je završen vanredni sastanak najodgovornijih osoba zaduženih za sigurnost građana općine i predstavnika državnih institucija koji se bave problemom migrantske krize.

Sastanak je zakazao načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović zbog nedavnog ubistva jednog sugrađanina od strane migranta u ilidžanskom naselju Otes.

Sastanku su, pored Ejubovića, prisustvovali i načelnik Policijske uprave Hadžići Nusad Ajanović, komandir Policijske stanice Hadžići Asim Merdanović, predstavnik IOM BiH Enes Kaljanac te Muris Selimović, predstavnik Službe za poslove sa strancima BiH.

"Sigurnosna situacija na području Kantona Sarajevo je jako teška zbog velikog broja migranata na malom prostoru te postoji bojazan da se takva situacija ne prenese i na općinu Hadžići. Više od 60 odsto migranata koji se nalaze na prostoru BiH su smješteni u kampove Ilidža i Hadžići te bilo kakav novi prihvat migranata je neprihvatljiv", navodi se u sapćenju Općine Hadžići.

Sa sastanaka je upućen apel nadležnim institucijama i odgovornim osobama da poduzmu sve kako bi se situacija poboljšala.

To podrazumijeva rasterećenje postojećih kampova Blažuj i Ušivak, ubrzavanje procedura kako bi se omogućilo provođenje postupka udaljavanja i readmisije u zemlje porijekla.

"Općina Hadžići najoštrije će se usprotiviti bilo kakvom novom smještaju migranata na području općine. Potrebno je da nadležne institucije pod hitno sačine plan rješavanja migrantske krize sa jasnim rokovima i zaduženjima", saopćeno je iz Općine.

Općina Hadžići je zatražila od IOM-a i Službe za poslove sa strancima BiH te od odgovornih u Migrantskom kampu Ušivak da ograniče kretanje migranata, pogotovo u večernjim satima te da se pooštri kućni red kampa.

Zatraženo je od organa sigurnosti da vrše dodatne kontrole okupljanja na javnim mjestima i ugostiteljskim objektima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije