Opća bolnica Sarajevo: Kroz COVID ambulantu prošlo više od 240 mališana

0
Radiosarajevo.ba
Opća bolnica Sarajevo: Kroz COVID ambulantu prošlo više od 240 mališana
Foto: Opća bolnica / Pedijatrija

Iz Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo saopćili su da paralelno vode brigu o COVID pacijentima, ali i svim drugim bolesnicima kojima je potrebna zdravstvena usluga.

Iznijeli su podatke o najmlađim pacijentima.

Na Odjelu pedijatrije od 22 raspoloživa kreveta, devet je planirano za COVID-19 pacijente s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, a ostali su za ne-COVID pacijente.

"U prvom valu pandemije, a prema odluci Kriznog štaba Kantona Sarajevo, na pedijatriji je uspostavljen izolatorij i COVID ambulanta, gdje se u tom periodu liječilo prvih troje malih pacijenata oboljelih od SARS-CoV 19 infekcije u našoj zemlji.

Kroz COVID ambulantu je prošlo više od 240 mališana, a bili su s različitim dijagnozama, febrilnim stanjima, respiratornim poteškoćama i svi su opservirani i zbrinuti", saopćili su iz Opće bolnice u Sarajevu.

Istakli su da je od marta do novembra na ovom odjelu hospitalizirano skoro 800 djece, obavljeno 2.000 pregleda, 622 kroz savjetovalište.

Nadalje su iz Opće bolnice naveli da je od jula do novembra hospitalizirano 10 pozitivne djece sa srednje teškom kliničkom slikom, te 13 pozitivnih majki koje su ostale u pratnji svoje djece sve vrijeme hospitalizacije. 

U posljednjih osam mjeseci na Odsjeku za neonatologiju je zbrinuto 20 novorođenčadi čije su majke bile pozitivne na koronavirus, poštujući sve epidemiološke mjere.

"Želeći da olakšamo kolegama na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Sarajevo, liječili smo, pored svih usluga sekundarnog nivoa, i djecu sa dijagnozama koje pripadaju Infektivnoj klinici, kao što su gastroentercolitis djece od 0-18 godina, iako pedijatriji po standardima pripada samo do dvije godine, salmoneloze i slično, djecu sa izolovanim uzročnicima", kazala je dr. Jasmina Šlaku, šefica pedijatrije Opće bolnice.

Na Pedijatrijsku klinku KCUS-a premješteno je troje djece oboljele od COVID-19 sa teškom kliničkom slikom, a od marta do decembra na ovu Kliniku iz Opće bolnice je premješteno ukupno 10 djece, koja su zahtjevala usluge tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Pedijatrija Opće bolnice formirana je prije 14 mjeseci, a o najmlađim pacijentima brine tim kojeg čini devet specijalista pedijatrije, četiri specijalizantice te 25 medicinskih sestara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije