Direktor Zlatko Kravić otkrio kako je virus ušao u Opću bolnicu u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Direktor Zlatko Kravić otkrio kako je virus ušao u Opću bolnicu u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica Sarajevo

Prvo je jedna od naših medicinskih sestara bila pozitivna. Kako nam je kazala ona se nije dobro osjećala, imala je temperaturu i respiratorne probleme. Odmah smo, prema pravilima bolnice, obavili testiranje I saznali da je pozitivna.

To je za Radiosarajevo.ba kazao Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice "Prim. dr Abdulah Nakaš" u Sarajevu, u kojoj su se pojavila dva slučaja zaraze koronavirusom.

Podsjetimo, jučer je naš portal objavio da su dvije uposlenice Opće bolnice u Sarajevu pozitivne na koronavirus. Kravić je istakao je da će Odjel pedijatrije u toj ustanovi morati biti zatvoren, a da dva epidemiologa trenutno razmatraju i zatvaranje Odjela za ginekologiju.

“Onog trenutka kada smo saznali da je jedna od sestara pozitivna, to nam je bio znak da testiramo cijelo Pedijatrijsko odjeljenje. Nakon toga smo rezultatima testiranja saznali da je još jedna medicinska sestra pozitivna”, dodao je Kravić. 

On je podvukao, da je sve počelo, najvjerovatnije, s majkom jednog djeteta koje je bilo hospitalizirano u ovoj bolnici od 29. maja do 4. juna.

Zlatko Kravić - undefined

Foto: Općina Centar: Zlatko Kravić

“Dijete je primljeno s temperaturom i gastrointensinalnim problemima. Radili smo dva testiranja na koronavirus i oba puta rezultati testova djeteta su bili negativni. Uz sve to štoi se dešavalo, majka se dobro osjećala i nije imala baš nikakve simptoma. No, početkom juna smo otpustili i majku i dijete, da bi se majka 8. juna - razboljela. Testirana je i bila je pozitivna”, dodao je direktor ove bolnice.

Kravić je otkrio i šta se sve poduzelo na prevenciji od širenja virusa.

“Propisana je izolacija za četiri doktora i osam medicinskih sestara i morali smo zatvorili Pedijatrijski odjel, jer nema ko da radi. Na Porođajnom odjeljenju i Ginekologiji smo radili testiranje i niko nije bio pozitivan. Poduzeli smo sve mjere i danas ćemo nastaviti sve ono što smo planirali na prevenciji širenja virusa”, podvukao je Kravić.

Tu se, u prvom redu, misli da su na samom ulazu u bolnicu velike i rigorozne kontrole (nose se maske, rukavice, svim pacijentima su dostupna dezinfekciona sredstva…).

“Neko me pita – dolazi li nam drugi val? Ja bih kazao da su ovo, ipak, repovi prvog vala. Moramo misliti na sebe. Uvijek smo imali neko žarište, Sarajevo je veoma dugo bilo čisto. Čak 11 dana nije bio zabilježen nijedan slučaj. Otvorili su i kafići, javni prijevoz je počeo raditi. Moramo se uozbiljiti”, naglasio je Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, na portalu Radiosarajvo.ba objavljena je anketa sa pitanjem: Broj zaraženih koronavirusom je u porastu. Smatrate li da bi trebalo ponovo uvesti ograničenja i mjere zabrane?", na što se velika većina čitalaca izjasnila da smatra da bi trebalo vratiti neke od mjera. 

U anketi možete učestvovati glasanjem na naslovnoj stranici portala, a rezultate pogledajte na ovom linku: 

Broj zaraženih koronavirusom je u porastu. Smatrate li da bi trebalo ponovo uvesti ograničenja i mjere zabrane?

Portal Radiosarajevo.ba jedan je od najčitanijih news portala u zemlji koji pokriva vijesti iz BiH, regije i svijeta, iz domena politike, kulture, sporta, zabave...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije