Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

2
Radiosarajevo.ba
Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"
Foto: YouTube/Screenshot / Parastos u Srebrenici izazvao burne reakcije

Danas, 31. augusta, u Srebrenici je održan parastos za 53 borca 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske RS-a.

Reakcija Ahme Mehmedovića, predsjednika SDP-a Srebrenica, objavljena je na društvenoj mreži ove političke partije (SDP). 

Izjavu prenosimo u cijelosti: 

Neobičan način pronalaska ljubavi: Upoznali se uz pomoć 'Spotted: Sarajevo', danas im je bila svadba

Neobičan način pronalaska ljubavi: Upoznali se uz pomoć 'Spotted: Sarajevo', danas im je bila svadba

"Današnje okupljanje u Srebrenici, gdje je služen parastos poginulim pripadnicima 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske RS, predstavlja još jedan neprihvatljiv čin kojim se vrijeđa sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici. Posebno je uznemirujuće prisustvo pojedinaca povezanih s jedinicom čiji su bivši komandanti optuženi za učešće u genocidu. Podsjećam da su upravo komandanti te jedinice, Milomir Savčić i Zoran Malinić, optuženi za najteže ratne zločine počinjene u julu 1995. godine. Ova okupljanja koja veličaju jedinice povezane s genocidom su neprimjerena i predstavljaju nastavak politike negiranja i revizionizma.

Srebrenica mora ostati simbol stradanja i sjećanja na žrtve, a ne mjesto gdje se veličaju oni koji su optuženi za genocid. Pozivamo sve odgovorne da prekinu s praksama koje vrijeđaju dostojanstvo preživjelih i porodica žrtava. Pravda za žrtve mora biti u središtu svakog postupanja, a ne glorifikacija onih koji su učestvovali u etničkom čišćenju i genocidu."

Skandal: Ceremonija u BiH uz ratne zastave i himnu Srbije, prisustvovali pripadnici OSBiH?!

Skandal: Ceremonija u BiH uz ratne zastave i himnu Srbije, prisustvovali pripadnici OSBiH?!

Podsjećamo da je protiv komandanta 65. zaštitnog puka Glavnog štaba vojske RS-a Milomira Savčića, u Tužilaštvu BiH podignuta optužnica koja ga tereti da je komandovao i nadzirao aktivnosti puka tokom zarobljavanja i zatočeništva više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe, te nezakonitom mučenju i zlostavljanju, te u konačnici ubistvima. Malinić je spomenut u optužnici, ali nije trećen sa Savčićem. Optužnica ga tereti za Krivično djelo Genocid iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 31. istog Zakona.

Savčić više nije dostupan institucijama Bosne i Hercegovine, a njegova tačna lokacija se i dalje ne zna, iako je bio pod zabranom napuštanja države. U doba podizanja optužnice, obnašao funkciju predsjednika Boračke organizacije RS-a. 

Reakcija Ahme Mehmedovića, predsjednika SDP-a Srebrenica: Današnje okupljanje u Srebrenici, gdje je služen parastos...

Posted by SDP Srebrenica on Saturday, August 31, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije