Milomir Savčić pobjegao u Srbiju?

5
F. V.
Milomir Savčić pobjegao u Srbiju?
Foto: BIRN BiH / Milomir Savčić

Nakon što mu je Sud Bosne i Hercegovine odredio pritvor, Milomir Savčić, nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) i jedan od najbližih saradnika ratnog zločinca Ratka Mladića, nije pronađen na kućnoj adresi.

Podsjetimo, Savčiću se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, a pritvor mu je određen zbog kršenja mjera zabrane.

Sud BiH je zaprimio službenu zabilješku Sudske policije Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da optuženi Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda.

"Imajući u vidu navedeno, Sud je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice", naveli su iz Suda BiH.

Budući je protiv Savčića odmah raspisana međunarodna potjernica, pretpostavka je da pravosudna tijela Bosne i Hercegovine imaju saznanja da se nalazi van zemlje.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba neslužbeno su potvrdili izvori i iz sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine.

"Savčić je otišao van BiH", tvrde naši izvori.

Prema informacijama portala Istraga, telefon Milomira Savčića posljednji je put na teritoriji BiH bio aktivan u ponedjeljak oko 21 sat. Lociran je na baznoj stanici Dvorovi kod Bijeljine, svega nekoliko kilometara od granice sa Srbijom.

Žrtve su ogorčene. Predsjednica Udruženja "Pokret enklava majki Srebrenice i Žepe" Munira Subašić ranije je za naš portal oštro reagirala.

Sličnog stava je i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

"Nije ni prvi, a vjerovatno ni posljednji koji je pobjegao. Nagledali smo se tog u nedavnoj prošlosti. Prvo skrivanje po Srbiji, Hrvatskoj, a onda bježanje u Srbiju i Hrvatsku. O tome glavni tužilac MICT Serge Brammertz redovno izvještava Vijeće sigurnosti UN-a. Da su tužioci, pa i sudije, pročitale bar jedan Izvještaj, ili da su bar pratili ponašanje optuženih i osuđenih, bili bi svjesni da će svako od njih, ako mu se ukaže prilika jednostavno - pobjeći", kazao je Tahirović za Radiosarajevo.ba.

Tahirović ne isključuje ni mogućnost da je čak srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pomogao Savčiću da napusti BiH!

"Možda je Savčić otputovao sinoć u Srbiji avionom Vlade RS, zajedno sa članom Predsjedništva BiH", dodao je Tahirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije