OHR se oglasio o najavama "reorganizacije BiH" i trećeg entiteta

17
Piše: F. V.
OHR se oglasio o najavama "reorganizacije BiH" i trećeg entiteta

Ured visokog predstavnika (OHR)-a oglasio se nakon što je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jučer najavio da će osobno podržati bh. Hrvate ukoliko krenu putem uspostave trećeg entiteta.

Podsjetimo, Milanović je komentirao izjave o "reorganizaciji Bosne i Hercegovine" i "trećem entitetu". Kazao je kako je "ozbiljna stvar ono što Hrvatski narodni sabor najavljuje".

“Hrvati će na kraju ići na institucionalno povezivanje i praktički treći entitet. To piše u dokumentima. Ljudi su za to spremni i to neće proći bez tenzija”, rekao je Milanović, te dodao:

“Ne bih volio da ode u tom pravcu. Bude li na kraju otišli u tom pravcu, ja ću ih podržati”.

Inače, Milanovićevi istupi su reakcija na najave “reorganizacije BiH” koje je u pismu zapadnim diplomatama spomenuto lider HDZ-a BiH i saveznik Milorada Dodika, proruskog separatističkog lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, i to protestirajući zbog raspisivanja Općih izbora u BiH 02. oktobra ove godine.

“S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s izvanrednoga zasjedanja te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH”, navodi se, uz ostalo, u prijetećem Čovićevu pismu zapadnim diplomatima.

U odgovoru koje je portal Radiosarajevo.ba dobio iz OHR-a u vezi ovim stavovima se navodi:

“U vezi sa pismom gosp. Čovića, visoki predstavnik podsjeća da se inicijative za izmjenu Ustava mogu provoditi samo u skladu sa propisanim ustavnim procedurama i uz pun angažman svih zainteresiranih strana. Opći okvirni sporazum za mir mora se poštovati u svakom trenutku.”

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a BiH i nevladine organizacije HNS, Dragan Čović, uputio je pismo brojnim međunarodnim zvaničnicima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog odluke Centralne izborne komisije o raspisivanju Općih izbora bez nužne Izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.

Modul Memorije 2024 poziva na izložbu: 'Povratak kući' autorice Aide Šehović u galeriji Manifesto

Modul Memorije 2024 poziva na izložbu: 'Povratak kući' autorice Aide Šehović u galeriji Manifesto

Kako ističe u pismu, zabrinutost je tim veća ako se uzme u obzir da je Ustavni sud BiH neustavne odredbe Izbornog zakona o izboru izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH stavio izvan pravne snage, a da pregovori o izmjenama Izbornog zakona i ograničenih ustavnih reformi nisu ostvareni unatoč naporima hrvatske strane, te da ne postoje tehničke i pravne pretpostavke za održavanje i implementaciju izbornih rezultata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije